Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Anklagas för stulen termometer - förlorade jobbet

Publicerad: 12 april 2010, 11:01

En VVS-montör som anklagas för att ha stulit av en grossist blev uppsagd. Nu slår Arbetsdomstolen fast att det saknas grund för uppsägningen.


En före detta anställd på ett VVS-företag i Västsverige ska ersättas med 60 000 kronor inklusive ränta av sin före detta arbetsgivare. Arbetsdomstolen anser att det inte har gått att bevisa att den anklagade VVS-montören verkligen gjort sig skyldig till stöld.

Händelsen som har utretts av arbetsgivare och facket, men inte polisanmälts, utspelade sig för två år sedan. VVS-montören åkte tillsammans med en kollega till en av grossisterna som bolaget anlitar. Här anklagas VVS-montören för att ha plockat ned en penntermometer värd 368 kronor från en hylla och stoppat den i sin egen byxficka. Grossisten fångade mannen på en övervakningsfilm och ringde genast upp hans arbetsgivare.

Den misstänkte mannen nekar till anklagelserna. Han berättar att han visserligen plockat ned termometern från hyllan men att han aldrig tagit med sig den ut från butiken. Efter misstankarna återvände han aldrig till jobbet och hans arbetsgivare sade upp honom. Han har företrätts av Byggnads som hävdar att övervakningsfilmen, som i efterhand råkat raderas av grossisten, inte är bevis nog.

Arbetsdomstolen skriver i sin dom att stöld ofta är tillräcklig grund för uppsägning. Men eftersom det inte har gått att bevisa om VVS-montören hade med sig termometern ut från butiken eller inte bedöms beslutet om uppsägningen ändå som felaktig. VVS-företaget måste nu betala både skadestånd till den anklagade mannen samt ersätta Byggnads för rättegångskostnaderna.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.