Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Ännu inget beslut om att överklaga Kistadom

Publicerad: 15 januari 2010, 14:45

En konstruktör på Cremona döms till fängelse villkorligt och till 100 dagsböter à 150 kronor. Hon ska dessutom betala 46 200 kronor i skadestånd. Cremona ska betala 1,5 miljon kronor i böter.


En person dog och två skadades svårt vid olyckan i Kista centrum som inträffade den 15 juli 2008. Olyckan inträffade när en balk, som skulle vara 25 millimeter men som bara var 7 millimeter, gav vika under pågående byggnadsarbete.

Solna Tingsrätts dom i Kistamålet kom den 15 januari.

Advokat Christina Bergenstein, som har försvarat den nu dömda konstruktören på Cremona, säger att hon ännu inte har tagit ställning till om domen ska överklagas.

Inte heller arbetsmiljöåklagare Leif H Johansson har bestämt sig.

– Domen är lite väl mild. Jag är inte helt nöjd men inte heller helt missnöjd. Jag har ännu inte tagit slutlig ställning till om jag ska överklaga, säger Leif H Johansson.

Arbetsmiljöåklagare Leif H Johansson hade yrkat på fängelsestraff för den konstruktör på Cremona som hade ritat den balk som brast på byggarbetsplatsen. Hon fick nu alltså ett villkorligt straff och böter.

Det skadestånd på 46 200 kronor som konstruktören på Cremona ska betala går till familjen – hustru och två barn – till den man som dog vid olyckan.

För tre andra personer hade åklagaren yrkat villkorliga fängelsedomar och böter.

Åklagaren hade också begärt att de tre företagen Cremona, Forsen och Ruukki skulle betala sammanlagt minst 9 miljoner kronor i företagsbot. Just för Cremonas del hade åklagaren begärt minst 5 miljoner kronor i böter.

Men tingsrätten beslöt att Cremona ska betala 1,5 miljoner kronor i böter medan de andra företagen slapp böter.

Enligt domen har konstruktören på Cremona åsidosatt projekteringsansvaret för arkitekter och konstruktörer enligt arbetsmiljölagen och därför fälldes hon.

Men en projektledare på Cremona frikänns eftersom tingsrätten inte anser att han ”i sin egenskap av projektsamordnare inte haft ansvar för av Cremona ålagda kontrollskyldigheter avseende egenkontroll på sätt som åklagaren har gjort gällande.”

Domstolen anser att det rådde förvirring på Cremona när det gäller de rutiner som skulle tillämpas för att dokumentera egenkontroller och sidomanskontroller.

Det var rutinerna på Cremona som ledde till att konstruktören gjorde en felaktig avbockning av den balk som senare gav vika. Därför har Cremona inte gjort vad man kan kräva och därför döms bolaget till böter.

Åklagaren ville att en arbetsledare på Ruukki skulle dömas eftersom han enligt åklagaren hade blivit varnad för risker på arbetsplatsen, av den man som dog i olyckan. Arbetsledaren hade inte vidtagit de skyddsåtgärder som krävdes, ansåg åklagaren.

Enligt tingsrätten var arbetsledaren oaktsam eftersom han tillät att arbetarna jobbade på hög höjd utan livlinor. Men det var inte avsaknaden av livlinor som ledde till att en man dog och en skadades svårt.

Tingsrätten framhåller att livlinor är till för att skydda vid fall över kant. Men i Kistaolyckan var det det faktum att en hel konstruktion rasade som ledde till att en man dog och en skadades svårt.

Därför underkänner domstolen också åklagarens krav om att Ruukki ska betala böter.

Vid raset skadades en bilist svårt när hans bil träffades av den nedfallande konstruktionen. En flaggvakt hade vinkat fram bilisten, trots riskerna.

Enligt åklagaren ligger ansvaret hos en anställd på Forssen Projekt AB. Åklagaren ville att den anställde på Forssen skulle dömas till villkorlig dom och böter och att Ruukki skulle betala företagsbot.

Enligt tingsrätten var den anställde på Ruukki oaktsam. Men hans oaktsamhet kan inte kopplas till de följder som olyckan fick och därför frias både han och Forssen.

Rättegången om Kistamålet inleddes den 9 november och pågick under 14 rättegångsdagar då över 20 personer hördes.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.