Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Åtal Kista

Publicerad: 27 Maj 2009, 12:23

ARBETSOLYCKOR. Åklagaren i Kistamålet kräver företagsböter i rekordklassen.


Fyra personer och tre företag ställs till svars efter olyckan i Kista. Det står klart sedan åklagaren har väckt åtal i målet.

Åtalet kom den 15 maj. Sammanlagt yrkar åklagaren i Kistamålet att de tre företagen Cremona, Ruukki och Forsen Projekt betalar 9 miljoner kronor i böter.

– Så vitt jag vet har det inte hänt tidigare att företag i byggbranschen krävs på så höga böter, säger arbetsmiljöåklagare Leif H Johansson.

Rättegången i Solna tingsrätt kan hållas tidigast i höst. Den beräknas pågå i sju dagar.

Enligt åklagaren har en ingenjör på konstruktionsföretaget Cremona självsvåldigt ändrat en ritning, vilket ledde till att en bärande avväxlingsbalk blev 7 millimeter tjock, i stället för 25 millimeter.

Den alltför tunna balken gav vika, vilket ledde till att en byggnadsarbetare dog och två personer svårt.

Byggkonsulten Ramböll gjorde en ritning där balken var 25 millimeter tjock. Men ingenjören på Cremona, som var ansvarig konstruktör för de aktuella ritningarna, ändrade till 7 millimeter.

Åklagaren anser att hon har gjort sig skyldigt till grovt vållande till annans död och till vållande av kroppsskada.

En projektledare på Cremona är skyldig till att de interna reglerna om egenkontroll och sidomanskontroll på Cremona inte följdes. Han har gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott, till vållande till annans död och till vållande av kroppsskada, enligt åklagaren.

Entreprenören Ruukki reagerade inte på att balken var alltför tunn. Den man som senare avled påpekade enligt åklagaren flera gånger för en arbetsledare på entreprenören Ruukki att balken var för tunn. Dessutom tillät arbetsledaren att arbetare utförde monteringsarbete åtta meter ovan mark, utan skyddsutrustning.

Åklagaren anser att arbetsledaren på Ruukki av oaktsamhet har orsakat byggnadsarbetarens död och svåra kroppsskador hos två personer.

– Nu skyller Cremona och Ruukki på varandra, säger åklagaren Leif H Johansson.

Forsen Projekt hade samordningsansvar på bygget. Men enligt åklagaren hade företaget inte skaffat tillstånd för att stänga av trafiken vid bygget. Men Forsen Projekt har inte analyserat trafiksäkerheten. Följden blev att en bilist skadades svårt när en tung last rasade över honom. Ansvaret vilar enligt åklagaren hos en anställd på Forsen Projekt.

I ett särskilt yrkande kräver åklagaren att Cremona ska betala en företagsbot på minst 5 miljoner kronor. För Ruukkis del yrkar åklagaren på en företagsbot på minst 3 miljoner kronor. När det gäller Forsen Projekt stannar kravet vid minst 1 miljon kronor.

Fakta

I höst väntas rättegången efter Kistaolyckan hållas vid Solna tingsrätt. Åtalet kom den 15 maj. Fyra personer och tre företag ställs till svars.

Bakgrunden är att de 15 juli 2008 gav en balk vika vid utbyggnaden av Kista Galleria i norra Storstockholm.

En person dog och två skadades. Efter olyckan inleddes Sveriges hittills största utredning av ett arbetsmiljöbrott.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.