Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Åtgärd ska hindra sprängmedel från bygg

Publicerad: 7 maj 2020, 11:58

Inrikesminister Mikael Damberg.

Nya åtgärder mot den illegala användningen av civila sprängmedel ska införas.


Tidigare under vintern rapporterade Byggindustrin om att inrikesminister Mikael Damberg kallade till sig byggbranschen, den civila sprängmedelsindustrin och berörda myndigheter för ett samtal. Detta efter signaler om att kriminella kan ha kommit över sprängmedel från bland annat byggbranschen.

LÄS MER: Ministern kallar till sig bygg om sprängningar

Regeringen uppger att samtalet har följts upp av ett större antal möten och kontakter mellan företrädare för regeringen och branschen under våren 2020. Syftet har varit att komma fram till konkreta åtgärder som minskar risken för att civilt sprängmedel kommer i orätta händer. Nu presenterar regeringen tillsammans med företrädare för branschen vilka åtgärder som kommer att genomföras.

En av åtgärderna som regeringen arbetar med tar sikte på att ändra lagen och förordningen som reglerar brandfarliga och explosiva varor. Författningsändringarna avser bland annat regleringen kring tillståndsprövningen och kontrollen av de som använder explosiva varor för civilt bruk.

Regeringen avser även vid regeringssammanträdet den 7 maj att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tre uppdrag:

■ Att se över metoder för märkning av sprängmedel för civilt bruk. De märkningsmetoder som ska ingå i översynen är sådana där märkningen inte går att avlägsna och om möjligt går att spåra efter detonation. Med utgångspunkt i översynen ska MSB lämna förslag på en lämplig metod att införa i Sverige. Uppdraget ska redovisas senast den 2 april 2021 med en delredovisning senast den 30 oktober 2020.  
■ Att kartlägga och analysera kommunernas arbete med tillstånd och tillsyn enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor. I uppdraget ingår att MSB ska lämna förslag på åtgärder och rekommendationer som kan bidra till att utveckla kommunernas arbete på området. Uppdraget ska redovisas senast den 18 december 2020.
■ Att inrätta och därefter ansvara för ett nationellt forum för sprängämnessäkerhet. Forumet ska verka för att öka sprängämnessäkerheten genom att bidra till och stimulera erfarenhetsåterföring och kunskapsutveckling inom området genom att sprida kunskap och information både till myndigheter och till andra berörda aktörer.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.