Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Att jobba oseriöst måste bli riskfyllt

Publicerad: 4 februari 2014, 08:49

Kontroller. Det är det enda sättet att få bukt med svartarbetet i byggbranschen, enligt Jens Hoffmann, vd för byggföretaget Dipart. Han har jobbat aktivt för att minska svartarbetet i branschen i tio års tid.


Inom någon vecka ska utredare Christer Sjödin vara klar med den utredning om hur svartarbetet i byggbranschen kan minska som han påbörjade för drygt ett år sedan på uppdrag av Finansdepartementet.

Utredningen väntas ge svar på hur Skatteverket ska kunna göra oannonserade kontrollbesök i byggbranschen samt ge förslag på kontrollsystem för skatteinbetalningar i branschen.

– Oannonserade kontroller från skattemyndigheten är det enda sättet. Låt skattemyndigheten kontrollera på plats medan ett bygge pågår när de misstänker oegentligheter, säger Jens Hoffmann, vd på Dipart som har sitt huvudkontor i Finntorp, i Nacka kommun. Om ingen åker ut på bygget och kontrollerar vilka som är där och att deras sociala avgifter är inbetalda så är alla andra åtgärder meningslösa. Svartjobb är så lukrativt att vi aldrig kommer att komma åt det med enbart blanketter och närvaroliggare.

Han drar en liknelse. Det spelar ingen roll hur många vägskyltar med hastighetsbegränsningar som sitter längs en vägsträcka. Så länge det inte finns någon som kontrollerar att hastighetsbegränsningen efterföljs så kommer det alltid att finnas de som kör för fort. Det är först när risken att åka fast bli uppenbar som man bromsar in. Likadant är det i byggbranschen.

Åtgärder som närvaroliggare och ID-system spelar ingen roll så länge ingen har möjlighet att kolla upp dem mot hur det verkligen ser ut ute på byggarbetsplatsen.

– Det skulle sända ut så starka signaler till alla seriösa byggföretagare om några fula fiskar åkte dit. I dag är det i stort sett riskfritt att jobba svart, säger Jens Hoffmann, som också tror att det skulle skapa fler vita jobb i branschen.   Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 4-5 i Byggindustrin 3/2014 som är ute den 31 januari. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.