tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Bakläxa för upphandling av Halmstad arena

Publicerad: 23 september 2010, 12:02

Upphandlingen av bygget av Halmstad arena var olaglig, konstaterar Konkurrensverket i ett beslut.


Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Enligt Konkurrensverkets beslut fick NCC/Anjo Bygg uppdraget att projektera och bygga Halmstad arena via en direktupphandling. Kontraktets värde var, när kontraktet skrevs 2007, på drygt 347 miljoner kronor, långt över det då gällande tröskelvärdet för direktupphandlingar på drygt 46,1 miljoner kronor.

Upphandlingen skulle ha gjorts i konkurrens.

På Konkurrensverket ser man allvarligt på detta.

- Absolut. Detta är ett spel med skattebetalarnas pengar. Vi vet inte om vi skulle ha fått det billigare och bättre med ett annat anbud, säger Jimmy Dominius, pressekreterare på Konkurrensverket.


I ett större perspektiv köper stat, kommun och landsting varor och tjänster för uppskattningsvis 500 miljarder kronor om året.

För att säkerställa att offentliga upphandlingar verkligen sker i konkurrens ändrades lagstiftningen i somras. De kommuner landsting och statliga myndigheter som gör otillåtna direktupphandlingar riskerar böter på upp till 10 miljoner kronor.

- Den skärpta lagstiftningen är ju inte tillämplig i detta fall, men kommer framöver förhoppningsvis att förmå fler kommuner och myndigheter att följa reglerna på upphandlingsområdet. Det är bra. Det är viktigt att skattepengar används effektivt och att alla som vill får chans att lämna anbud, säger Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Just nu genomför Konkurrensverket en kartläggning av offentliga upphandlingar av byggentreprenader. Beslutet om Halmstad arena är ett resultat av den kartläggningen, som kommer att fortsätta under resten av 2010.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev