Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Bedragare kapade småföretag

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Svenska Grund i Nacka AB har haft en dubbelgångare.

Bedragare stal företagets identitet och annonserade efter personal hos Arbetsförmedlingen. Därefter genomförde bedragarna ett antal entreprenader men snart märkte personalen att någonting inte stod rätt till.

- Vi var på ett lägenhetsbygge i Västra hamnen i Malmö som underentreprenör till Midroc och det var där det började strula, säger Lars Bengtsson som är en av ett tiotal personer som blivit lurad på löner.

Lars Bengtsson blev själv uppringd av företagets chef sedan han lagt ut sin CV på Arbetsförmedlingens hemsida. Andra anställda har själva svarat på företagets falska platsannonser.

- Det har förekommit åtminstone två annonser där de förfalskat vårt namn och vår adress men sedan lagt in namn och mobilnummer till sina egna kontaktpersoner, säger Svenska Grund i Nackas vd Rolf Söderström. För honom och hans företag har bedrägeriet inte inneburit någon förlust mer än tid och besvär, och sedan bluffbolagen slutat att betala löner till sina anställda blev Svenska Grund i Nacka stämda av Byggnads.

- Det kunde vi ju reda ut ganska snabbt.

Värre är läget för de anställda som trott sig jobba för ett seriöst företag.

- Vi har lönekrav på totalt 378 000 kronor för de gubbarna vi företräder, säger ombudsmannen Joakim Frank på Byggnads i Malmö. Hans kollega Freddie Åkerblom kallar historien för "en sagolik röra" och då syftar han inte bara på de obetalda lönerna.

- Många av de här killarna har inget yrkesbevis och jag har hört från medlemmar som jobbar hos Midroc att när de ska montera dörrarna måste de slipa ner karmarna för de får inte plats i sina utrymmen. Det är mycket olyckligt det här och inte bra för branschen. Killarna har blivit helt förda bakom ljuset och en del har till och med gjort egna utlägg för företaget som de inte får igen.

Lars Bengtsson väntar fortfarande på lön för fem veckors arbete plus semesterersättning, totalt omkring 35 000 kronor. Hans arbetsgivare hette Gamfab Sverige AB medan andra var anställda av SGF Svenska Grund AB. Gamfab begärdes i konkurs den 25 oktober men SGF Svenska Grund, med en adress i Spånga, finns fortfarande. I juli i år registrerades dessutom ett kommanditbolag med namnet Gamfab nr 1, ett bolag som ägs av Näset i Falkenberg Fastighets AB, i vars styrelse personen i det falska bolaget sitter. Det var samma persons namn som stod som kontakt i de falska platsannonserna från Svenska Grund i Nacka AB. Lars Bengtsson uppskattar att SGF Svenska Grund och Gamfab tillsammans haft omkring 35 anställda som jobbat på projekt i Göteborg, Stockholm, Norrköping och Malmö. När problemen med löneutbetalningarna började blev situationen hotfull, berättar han.

- Det var någon kille som hette Tony som agerade som en maffiakille och hotade folk. "Ringer ni facket får ni ett helvete", sade han.

Förutom lönekraven från Byggnads medlemmar överväger Rolf Söderström en polisanmälan.

Byggindustrin har utan framgång sökt flera företrädare för de inblandade företagen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.