fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Belstroj frikänns i tingsrätten

Publicerad: 30 november 2021, 10:39

Attunda tingsrätt har meddelat sin dom i Belstroj-målet.

Foto: Anders Siljevall

Åklagaren har inte kunnat styrka att någon av de 30 arbetstagarna i Belstroj har arbetat illegalt i Sverige. Det slår Attunda tingsrätt fast och frikänner bolaget och dess huvudmän.


Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Belstrojs vd Peter Kolare och styrelseordförande Zhenja Blahadarau åtalades i juni 2020 för brott mot utlänningslagen efter en utredning av Ekobrottsmyndigheten. Enligt åtalet skulle ett 30-tal anställda i bolaget ha jobbat illegalt i Stockholm mellan den 1 juli 2018 och 28 februari 2019. Vissa ska enligt åtalet ha vistats i landet illegalt medan andra har saknat arbetstillstånd.

LÄS MER: Trots friande dom: Stockholmshem står fast vid uteslutning av Belstroj 

Åklagaren hävdade att Belstroj och dess befattningshavare har brustit i sin skyldighet att säkerställa att de anställda personerna som berörs i åtalet har haft rätt att arbeta i Sverige. För det andra skulle bolaget i 20 av fallen inte ha anmält uppgifter till Skatteverket om att man har anställt tredjelandsmedborgare. Detta görs genom en så kallad 1160-blankett.

LÄS MER: Belstroj i rätten – så avslutades förhandlingarna

Slutligen handlade åtalet om den sanktionsavgift som Belstroj skulle betala vid en fällande dom. Beloppet – 2,9 miljoner kronor – frystes av Ekobrottsmyndigheten eftersom man menade att det finns en undandragelserisk.

Men nu har Attunda tingsrätt meddelat sin dom – och det står klart att befattningshavarna frikänns. Domstolen menar att åklagaren inte i något av fallen har kunnat styrka att någon av arbetstagarna har arbetat illegalt i Sverige.

Eftersom det inte är bevisat att någon av arbetstagarna har saknat rätt att arbeta i Sverige avslår tingsrätten åklagarens yrkande om särskild avgift och häver dessutom kvarstadsbeslutet som innebär att pengarna inte längre är frysta.

LÄS ÄVEN: Serneke häver avtal med Svenska Bostäder: ”Ogenomförbart”

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev