Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Besked dröjer i Linköpingstvisten

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Peabs Sverigeledning har ännu inte lämnat något besked om man godtar den överenskommelse som kan lösa den infekterade lönestriden kring tre byggen i Östergötland.

Det var i onsdags som parterna möttes i Linköping, egentligen för förhandlingar kring avtalsbrott som Byggnads anser att företaget gjort sig skyldiga till i samband med tidigare förhandlingar i Vadstena.

- Under förhandlingarna kände vi att det fanns möjligheter att diskutera vidare kring själva huvudfrågan, säger Sveriges Byggindustriers förhandlare Åke Bengtar.

En mindre förhandlingsgrupp bestående av Roland Johansson och Roland Söderberg från Byggnads, Åke Bengtar från BI och Bo Öhman, personalchef på Peab AB, fortsatte på eftermiddagen att diskutera en paketlösning och vid fyratiden i onsdags ajournerades förhandlingen. Man hade då nått en överenskommelse men båda sidor behövde förankra den.

- Jag har fått grönt ljus från min sida så nu väntar jag bara på vad Peab ska säga, säger Bygg-35ans mätningsföreståndare Roland Johansson.

Fortfarande tycks emellertid parterna inte helt överens om hur överens man är. Johansson uppfattar att det finns en färdig uppgörelse som parterna bara har att godta eller förkasta, medan Peab ser det mer som en förhandlingsöppning och ett stort steg på vägen.

- Det har blivit ett närmande och en helt ny dialog mellan parterna. Det finns en uppenbar ömsesidig önskan att lösa den här frågan. Det har förts diskussioner och vi är eniga i vissa frågor men det finns fortfarande några punkter kvar, säger företagets informationschef Gösta Sjöström.

Peabledningen sitter i fortsatta möten i dag - inte bara om Östergötland - och kommer att lämna någon form av besked under dagen.

Den överenskommelse som förhandlarna nådde i onsdags innebär en prestationslöneuppgörelse för två av byggena, i Linköping och i Vadstena.

- Vi har bestämt att hålla locket på om kronor och ören ett tag, annars är det lätt att den ena eller andra parten blir utmålad som vinnare och det vill vi undvika, säger Roland Johansson.

Uppgörelsen innebär, om den går igenom, att arbetslaget på Linköpingsbygget kan återvända till arbetet. I Vadstena är situationen mer komplicerad eftersom underentreprenörer tagit över en stor del av uppgifterna.

Bygget i Norrköping berörs inte av uppgörelsen, men om allt går som parterna hoppas kommer sannolikt en lösning även på den konflikten inom kort.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.