Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

BI-ekonom: "Branschen måste bli av med svartjobbsstämpeln"

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Sveriges byggindustrier satsar stora resurser på att få makthavarna att inse hur bra rot-avdraget är. Genom egna undersökningar och lobbying vill de få regeringen att tänka om. Under Almedalsveckan presenterade branschens arbetsgivarorganisationer gemensamt siffror som pekar på att rot-avdraget är en bra affär för staten.  

-En miljard svarta kronor har blivit vita med hjälp av rot-avdraget, framhöll Arne Jacobsson, vd i Målaremästarna.

Rot-avdraget infördes som en konjunkturstimulerande åtgärd men Lars Jagrén, chefekonom på Sveriges byggindustrier, ser det i första hand som ett bra medel för att bekämpa svartjobb.

-Rot-avdraget är effektivt och belastar inte statskassan, utan är en vinstaffär för staten och det är svårt att hitta en annan metod som är så effektiv för att få bort svartjobben. Så på det sättet är rot-avdraget viktigt, säger Lars Jagrén.

Är det meningsfullt för BI att jobba med frågan när inte medlemsföretagen verkar gynnas av avdraget?

-Det känns som om svartjobberiet slår bort en hel sektor från marknaden och det finns en risk att de oseriösa företagen tar större andelar även av andra sektorer, säger Lars Jagrén och fortsätter:

-Det är viktigt marknadsmässigt men ännu viktigare anseendemässigt och för en långsiktig rekrytering till branschen. Vi måste bli av med skumrask- och svartjobbsstämpeln.

Den som utförde en renovering under perioden 15 april 2004 till 30 juni 2005 har haft möjlighet att dra av 30 procent av arbetskostnaden, maximalt 10 500 kronor. I första hand är det villaägare som utnyttjat avdraget.
Perioden för avdrag är slut och regeringen har inte gett några signaler om att det ska komma tillbaka, även om man heller inte utesluter det.

Det kan vara känsligt att särbehandla en bransch och på finansdepartementet har man föredragit åtgärder som syftar till att kontrollera så att skatten betalas in istället för att ta bort skatten.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.