Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

BI vann AD-mål om inlåning av byggnadsarbetare

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Nils Ericssons Fastighets AB i Alingsås och Sveriges Byggindustrier hade stämts för kollektivavtalsbrott. Men Byggnads vann inte gehör för sin sak i Arbetsdomstolen.
AD fann enhälligt att byggföretagets inlåning av personal var enligt reglerna i kollektivavtalet och att de inte var skyldiga att förhandla med Byggnads.

Det var hösten 2002 som de hyrde in två byggnadsarbetare från Wäst Bygg. De arbetade för dem till och från under tre veckor med kortare avbrott för sjukdom och semester. Byggnads hävdade att de borde ha förhandlat med fackets lokalavdelning, vilket är ett krav om inlåningen pågår i mer än fem dagar.

Arbetsgivaren lyckades bevisa att det rörde sig om två skilda arbetsperioder. De avslutade den första inlåningen men när det två dagar senare snöade kraftigt återkom de till Wäst Bygg och ville låna byggnadsarbetarna för att få hjälp att snabbt få på taket.

Parterna ska stå för sina egna rättegångskostnader.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.