Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Botniabanan vann i Miljööverdomstolen

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Bygget av Botniabanan genom Umeälvens delta och slätter kan fortsätta. Det står klart sedan Miljööverdomstolen i sin dom avslagit motpartens överklagningar. "Detta är nu ännu en dom som går vår väg och förhoppningen är att den inte överklagas till högre instans utan att vi kan få arbetsro", säger Banverkets projektchef Anders Kers.


Domen innebär att Botniabanan kan fortsätta arbetet med byggandet av järnvägen inom Natura 2000-området samt färdigställa bron över Ume älv som planerat.

I våras gav Miljödomstolen klartecken för bygget. Denna dom överklagades till Miljööverdomstolen, MÖD, vars dom torsdag 6 december gick helt i linje med Miljödomstolens.
MÖD anser att de genomförda prövningarna av järnvägen är korrekta och att Banverkets kompensationsåtgärder genom Natura 2000-området är tillräckliga. Förutom att ge "ok" för fortsätt bygge anser MÖD "att det inte finns behov av att inhämta förhandsavgörande från EG-domstolen i frågan om kompensationsåtgärder".

Domslutet betyder även att Botniabanan AB omgående kan bygga en 500 meter långa sträcka med mötesstation inom den angränsande järnvägsplan JP73, som fanns med i Miljödomstolens så kallade "Villkor 16".  Banverket yrkade även på att cirka en kilometer järnvägsbank inom Natura 2000-området skulle få byggas samtidigt som invallningen, då den är en del av kompensationsåtgärden. Utfallet blev att detta får göras, dock inte till full höjd förrän kompensationen är utförd.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.