Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Branschen gör inte nog mot trakasserier

Publicerad: 1 Mars 2019, 05:00

Caroline Mitt, utredare på Diskrimineringsombudsmannen.

Foto: Hans Alm

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har undersökt 180 företag inom bygg- och anläggning. Endast 13 företag fick godkänt.


En tillsyn pågår just nu av riktlinjer och rutiner avseende trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i bygg- och anläggningsbranschen. Det är Diskrimineringsombudsmannen (DO) som kontrollerar alla företag i branschen med över hundra anställda, vilket betyder cirka 180 företag.

– Företagen har ombetts att skicka information som visar vilka riktlinjer och rutiner de har. Alla har svarat, säger Caroline Mitt, utredare på DO.

DO har under 2017–2018 gjort samma tillsyn av kommuner och landsting. Det visade sig att cirka 90 procent av dem hade brister. Därefter följde en kontroll av media, kultur och juridik där 80 procent brast i sina rutiner och riktlinjer.

– En anledning till att så många har brister kan vara att lagstiftningen är ny sedan 1 januari 2017. DO hade inför granskningen kännedom om att det fanns ett behov av ökad kunskap för arbetsgivare. I granskningen har DO också sett att arbetet mot diskriminering blandas ihop med de krav som finns enligt arbetsmiljölagen, säger Caroline Mitt.

Rutiner ska vara på plats

Kontrollen handlar om att det i rutinerna och riktlinjerna tydligt ska framgå att arbetsgivaren arbetar för att trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier inte får förekomma. Allra vanligast har varit att de granskade har saknat rutiner gällande hanteringen av repressalier.

– Repressalier i det här sammanhanget handlar om att en arbetsgivare inte får bestraffa en arbetstagare för att den har anmält sin arbetsgivare. Det ska finnas rutiner hos en arbetsgivare om hur den ska agera om en arbetstagare känner sig utsatt, vem den ska anmäla till och vem som ansvarar för att utreda. Det är en del i arbetsgivarens förebyggande arbete, säger Caroline Mitt.

Att valet föll på en granskning av bygg- och anläggning har enligt Caroline Mitt att göra med Metoo.

– I samband med Metoo kom det fram många vittnesmål från bygg- och anläggning och vi valde att gå vidare med några av de branscher som syntes där.
DO är inte klar med hela tillsynen av bygg- och anläggningsbranschen än. De har dock fattat ett stort antal beslut som blivit offentliga. Ett fåtal bolag har fått godkänt. Du hittar dem i listan här intill.

Godkända företag

■ Skanska Sverige
■ Caverion Sverige
■ Gunnar Karlsen Sverige
■ Schindlers Hiss
■ Nordic Railway Construction Sverige
■ Interoc Akustik
■ GK rör
■ Sydställningar i Sölvesborg
■ Bäckström anläggning
■ MTA Bygg & Anläggning i Halmstad   
■ Gärahovs Bygg
■ Kraftringens service
■ Dipart Entreprenad

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.