Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Branschen har enats i kampen mot svartjobben

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV STAFFAN ÅKERLUND

En stark enighet om vad som krävs för att stoppa svartekonomin i byggsektorn har för första gången vuxit fram mellan stora beställare, byggbranschen själv, facket och skattemyndigheterna.

-Det är  mycket lovande, säger Åke Rådberg, Sveriges Byggindustrier, som representerar bransch och arbetsgivarna i den arbetsgrupp som före detta byggrådet i Byggnadsstyrelsen, Lars Björkman, tog initiativet till i maj.

Nu finns en rapport och en detaljerad åtgärdslista mot svartsektorn klar som får tummen upp av alla parter i byggsektorn.

Björkman hade under en längre tid då tagit intryck av den debatt som bland andra Jens Hoffman, i byggföretaget Dipart drivit om behovet av krafttag mot svartsektorn som ett överlevnadsvillkor för de seriösa små- och medelstora byggföretagen.

Lars Björkman var djupt oroad över svartekonomins utbredning i byggsektorn men var samtidigt kritisk mot "kraftfulla skenåtgärder" i likhet med förslaget om entreprenadavdraget:
-Får det fortssätta på det här viset finns det snart inget utrymme kvar för mindre men lagliga byggbolag, sade Björkman till sin arbetsgrupp.

I början av sommaren drog finansdepartementet överraskande tillbaka sitt kontroversiella förslag om entreprenadavdraget som annars skulle ha trätt i kraft 1 januari 2006. Entreprenadavdraget skulle enligt finansdepartementet garantera att den omfattande handeln med svart arbetskraft i byggbranschen skulle hindras. Svartjobben uppskattas omsätta tio miljarder kronor.

Huvudentreprenören skulle betala in en del av betalningen till sina underentreprörer i förskott på ett särskilt skattekono för senare avräkning.  
Men förslaget om entreprenadavdraget splittrade byggbranschen. Byggnads stödde tanken men företagen varnade för konsekvenserna. Kostnaderna för byråkratin skulle öka kraftigt. Mest för de minsta företagen. Att styra betalningarna via särskilda skattekonton istället för till underentreprenörerna skulle ge många av dessa en  likviditetskris.
Men mest kritiserades förslaget för sin största begränsning. De svarta affärerna sätter nästan inga spår i några papper eller register och går därför inte att komma åt med traditionella metoder.  

Det var också utgångspunkten för den arbetsgrupp som före detta byggrådet Lars Björkman startade.

Där ingår Byggnads utredningschef Anders Bäckström, Magnus Söderkvist från Skatteverket i Västerås, Lars Benton, vd i Victor Hanson, John Fredlund i landstingets fastighetsbolag Locum, Jens Hoffmann i byggföretaget Dipart, konsulten och målarmästaren Alf Karlsson, Staffan Nordén i Akademiska Hus, Åke Rådberg  i Sveriges Byggindustrier.

Förslagen håller på att förankras hos LO, Skatteverket centralt och lokalt, hos statens byggsamordnare Sony Modig och hos byggföretagen.

-Vi har lyckats hålla ett högt tempo. Nu fortsätter vi i höst. Första mötet efter sommaren blir tidigt i september. Då ska vi summera hur rapporten och förslagen mottagits, säger Alf Karlsson, målarmästare och arbetsgruppens sekreterare.


Förslagen i korthet:

1/ Beställarmakt: Beställarna kräver redan i sina avtal med entreprenörerna att samtliga underentreprenörer ska arbeta vitt.  Rättighet för beställaren att följa upp detta avtal med kontroller på arbetsplatsen, även tillsammans med Skatteverket,  skrivs in. Offentliga byggherrar,  exempelvis Locum, omfattas av kravet i första hand men övriga byggherrar rekommenderas mostsvarande i sina upphandlingsrutiner.

2/ Kontroll: Alla på arbetsplatsen, även uthyrningsföretagens personal, ska bära ID-brickor med namn, foto, namn på arbetsgivare.

3/Förteckning över samtliga på arbetsplatsen med namn, personnummer och arbetsgivare som sparas under hela projekttiden. Den ska vid anfordran visas för Skatteverket.

4/ Skatteverket åläggs hålla ett register med offentliga skatteuppgifter tillgängliga via internet för beställare.

5/ Skatteverket ska ges rätt till oanmälda arbetsplatsbesök för kontroll av svarta arbeten. (Detta kräver en mindre lagändring.)

6/ Fortsatt förebyggande arbete av Skatteverket på lokalplanet där verket satsar regionala resurser att ge byggbranschen information.

7/Förläng och utöka ROT-avdraget för att markera att det omfattande svartarbetet på privatmarknaden inte längre accepteras. Avdraget bör höjas till 50 procent och anpassas till rådande konjunktur.

8/ Inför omvänd skattskyldighet för moms. Mervärderskatten bör redovisas i skattedeklaration månadsvis eller kvartalsvis vid låg omsättning.

9/ Skärp de personliga kraven för F-skatt.

10/ Vidta åtgärder mot "målvakter" i fåmansbolag"

11/ Se över lagen om uthyrning av arbetskraft.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.