Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Brottsligheten mot byggföretag ökar

Publicerad: 3 juli 2012, 13:26

??Den ekonomiska brottsligheten är ett av de främsta hoten mot seriösa byggföretag. Den organiserade brottsligheten har upptäckt hur skyddslösa många byggföretag fortfarande är och utnyttjar situationen för nya typer av ekonomiska angrepp mot dem.


??På  seminariet ”Hellre byråkrati än ekonomisk brottslighet” i Almedalen på måndagen kunde  Byggbranschen i samverkan ge en bild av hur de ökande hoten mot byggsektorns företag ser ut. Ekobrottsmyndigheten  kunde under 2011 lotsa två stora byggrelaterade härvor genom domstolarna. Större utredningar ges namn. I Stockholm handlade ”Toffeln” om hur ett aktiebolag användes som själva brottsredskapet. Med hjälp av bolaget kunde huvudmännen i härvan ansöka om utbetalningar av ett stort antal påstådda rot-arbeten hos fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Fem huvudmän dömdes för grova bedrägerier till fleråriga fängelsestraff.

I ”Spiken” i Göteborg satte huvudmännen genom sitt byggbolag  i system att beställa ett stort antal byggbodar. De levererades men betalades aldrig och såldes därefter vidare.

-I Spiken såg vi hur ett kriminellt företag kunde agera med många parallella typer av brott, säger Eva Fröjelin. Ekobrottsmyndighetens generaldirektör.

Bolaget arbetade med bygguppdrag, måleri och bemanning. Man satte i system att betala svarta löner och att anställa kriminella, bland annat Hells Angelsmedlemmar på lönebidrag.

-Kriminalitet anses som ett handikapp och ger därför en arbetsgivare möjlighet att få lönebidrag, vilket sattes i system i Spiken.

Med låga kostnader kunde bolaget vinna också stora offentliga entreprenader, bland annat att bygga om sjukhus och andra offentliga uppdrag där bolaget uppträdde med ID06-brickor.

-När vi utredde detta visade det sig att all ID06-dokumentation regelmässigt slängdes efter ett par månader av byggherrarna. Det gick aldrig att följa upp vilka eller hur många som deltagit i projekten, säger Eva Fröjelin.

Förre länspolismästaren i Västra Götaland och numera säkerhetskonsulten Krister Jacobsson, menar att byggbranschen är ett lätt byte för den organiserade brottsligheten och att en del av problemet bottnar i att polisen är okunnig i hur byggbranschen fungerr.

-Byggföretagen upplever att polisen inte gör något åt deras anmälningar och har helt enkelt slutat att anmäla den brottslighet de utsätts för. Detta är en samhällsfara. Staten måste nu hjälpa till. En bra start vore att ge byggsektorn de verktyg som branschen själv  har accepterat som personalliggare, individuella löneredovisning och oannonserade platsbesök av Skatteverket i spetsen.

Om svartekonomin inom bygg hittills har beskrivits som en fiskal fråga om svarta löner och undandragna skatter, ser Krister Jacobsson nu hur bedrägerier, utpressning, mutor och stölder finns med i den arsenal av  brott som riktas mot i stort sett skyddslösa och ofta godtrogna byggföretag.

-Tio procent av kostnaderna för entreprenader är sannolikt kostnader för brott av olika slag.

Krister Jacobsson vill se byggsektorns företag vaccinera sig mot den stora risk han ser växa fram i och med att den organiserade brottsligheten fått korn på företagens svaga punkter.

-Det är en fråga som måste förankras som en ledningspolicy som tar upp hur man ska agera när medarbetare är brottsliga, hur man kontrolelrar underentreprenörer, hur man agerar när medarbetare hotas, hur en trygg arbetsplats skapas, hur ett säkerhetsfrågor ska hanteras internt och hur man kan få medarbetare att våga rapportera om problem de upptäckt.

-Skanskas modell med en hotline där anmälaren får vara anonym är ett bra initiativ. Den ger ledningen chansen att se problem som faktiskt finns.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.