Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Brottsligheten ökar i byggbranschen

Publicerad: 2 April 2008, 08:10

I samhället i övrigt syns inga tecken på ökad brottslighet. Men inom byggbranschen ökar kriminaliteten för tillfället, enligt kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki.– Ju bättre vi har det, desto mer bygger vi och då ökar utrymmet för svartjobb, säger han.


Globaliseringen har lett till att människor rör sig friare över gränserna. Det innebär också att de blir svårare att kontrollera. I och med det ökar möjligheterna att skapa sitt levebröd via brott som till exempel svartjobb. Detta hävdade Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi på Stockholms universitet, under ett seminarium på Nordbyggmässan.

– En ny kultur måste byggas från grunden för att komma till rätta med till exempel svartjobb i byggbranschen. Jämför hur man ser på att utnyttja barn sexuellt, det finns en mycket stark uppslutning mot detta och det är något som har byggts upp i samhället under många år, säger Jerzy Sarnecki.

– Det måste finnas en moraldiskussion i samhället, de flesta människor vill göra rätt för sig men idag är det ett problem för folk att hitta vita företag till privata byggtjänster, fortsätter Sarnecki.

ID06 är enligt Sarnecki ett intressant försök att komma till rätta med den växande kriminaliteten. Ökad identitetskontroll kan även leda till att man kan stävja omfattande stölder av byggmaterial som sker från många byggarbetsplatser idag.

– Men id-brickor är inget nytt. De flesta övriga arbetsplatser i landet har det ju redan, påpekar han.

Det viktiga att tänka på när man bygger upp ett nytt kontrollsystem är enligt Jerzy Sarnecki att det inte blir komplicerat för de enskilda företagarna. Branschens krav på bland annat införandet av individuell skattedeklaration får inte bli krångligt. Då riskerar många företagare att hamna i ”blankettbrottslighet”.

– Det får inte bli ett system där människor kriminaliseras för att de inte förstår systemet. Många äldre företagare och invandrare använder inte datorer, många får hicka när de ska fylla i en blankett.

Höga skatter är enligt Jerzy Sarnecki ett incitament för ökad brottslighet. Men det är heller inte säkert att sänkta skatter och till exempel ett återinförande av Rot-avdragen minskar svartjobben.

– Har brottsligheten redan etablerat sig hjälper inte sänkta skatter. Då kan brottsligheten vara irreversibel.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.