Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Brottslingar tjänar storkovan

Publicerad: 17 mars 2009, 14:09

60 procent av pengarna från svartarbete hamnar i fickorna på ett fåtal personer. Nu ökar Skattverket sina insatser mot svartjobb och organiserad brottslighet.


Skatteverkets riksomfattande projekt Uthyrning av arbetskraft, där man bland annat granskat användningen av svartarbete, avslutades efter tre år vid utgången av 2008.

Erfarenheterna från projektet visar på en stark koppling mellan svartarbete och organiserad brottslighet, narkotikahandel och trafficking.

Skatteverkets granskning visar att det är många personer involverade, men samtidigt ett begränsat antal som plockar ut de stora pengarna.

Analysen som gjorts i projektet visar att det är 12 procent av de personer som granskats som tar ut 60 procent av alla kontanter som behövs för betalning av svarta löner. Av 700 inblandade i är det 90 personer som tar ut 60 procent av pengarna.

De som profiterar är de organiserade brottslingarna som säljer den svarta arbetskraften.

– Många är individer i kriminella gäng eller företagare i och kring kriminella gäng, säger Pia Bergman, projektledare för Svartjobbsgranskningen på Skatteverket.

Projektet håller just nu på att utvärderas och senast den sista mars ska en rapport vara klar. Här kommer bland annat att finnas en beskrivning av vilka personer som Skatteverket brottsanmäler och vad som kännetecknar dem.

– Vi får bekräftat mycket av det vi trott, bland annat att mycket är organiserat och att det finns en stor koncentration till storstadsområdena, säger Pia Bergman.

75-80 procent av alla ärenden rör företag med säte i Stockholms län.

– I storstäder är svartjobb lättare att dölja och så har man större finansiellt svängrum. Det är större och dyrare projekt, vilket också ofta innebär fler underentreprenörer, säger Pia Bergman.

I slutrapporten kommer Skattverket att kräva en del lagändringar från politikerna för att kunna fortsätta sitt arbete.

– Branschorganisationerna ser att deras företag inte längre kan konkurrera på lika villkor. Det innebär att vi kan vara på väg mot ett korrupt samhälle. Fri konkurrens och att vi betalar skatter till det gemensamma är grunden för vårt samhälle, säger Pia Bergman.

För att klara av att hantera svart arbetskraft måste man antingen mörka intäkter eller lägga in osanna faktureringsunderlag.

– Mörkar man är man ju rökt direkt om vi kommer på det, när det gäller osanna fakturor är det svårare för oss att upptäcka, men det kräver också en organisation, berättar Pia Bergman.

Den typiska svartjobbshärvan har många aktörer; den som jobbar svart, ett företag som anlitar svart arbetskraft, ett fakturaskrivande bolag, ett växlingskontor som betalar ut pengar för den falska fakturan och en ”gångare” som hämtar ut pengarna och lämnar de vidare till huvudentreprenören.

– Trots alla avbränningar blir det oerhört lönsamt med svartarbete. Alla har pengar att tjäna, men det är de som jobbar svart som är loosers. De får ingen referens för utfört arbete, kan inte styrka någon inkomst när de ska skaffa bostad, få sjukpenning eller föräldraförsäkring, säger Pia Bergman.

Pia Bergman befarar också att nyrekryteringen till denna brottsliga verksamhet är stor.

– Det är lätt att dras till den här nischen. Det är förhållandevis liten risk att åka dit om man jämför med att råna en bank eller handla med narkotika till exempel. Därför är det oerhört viktigt att vi får de lagändringar vi behöver

Skatteverkets arbete för att komma till rätta med den svarta ekonomin fortsätter och förstärks nu i ett nytt projekt som löper från 2009-2012, sedan det första projektet slutförts.

Arbetet förs på två fronter; dels en förebyggande del som nu utökas med 100 procent, dels en utredande del som utökas med 50 procent och innebär jakt på svartjobb och organiserad brottslighet.


Resultat av Skatteverkets projekt uthyrning av arbetskraft 2006-2008.

1087 granskningar
941 upptaxeringar på sammanlagt 2,5 miljarder kronor, drygt 2,7 miljoner kronor per granskning.
1 272 brottsanmälningar
272 personer har dömts till 357 år och två månader i fängelse och 657 års näringsförbud.

Skatteverkets svartjobbsgranskning 2009-2012.
Vid årsskiftet 2008/2009 tog ett nytt utökat projekt för granskning av svartjobb vid som löper fram till 2012. Antalet arbetade dagar ökar från 22 000 till 31 000 jämfört med det tidigare projektet.
Hittills i år har Skatteverket fattat beslut om skattetillägg i 15 ärenden.

Lagändringar Skatteverket vill se:
Möjlighet att göra oannonserade besök ute på arbetsplatserna och att företagens månadsvisa betalningar av arbetsgivaravgifter sker på individnivå. Dessa krav står även Byggbranschen i samverkan bakom.

Andra förändringar som Skatteverket skulle vilja se för att bättre kunna upptäcka svartjobb:

*Registrering av utländska juridiska och fysiska personer som är verksamma inom Sverige.
*Skärpt kontroll av valutaväxlingsföretag och factoringbolag. Det är klarlagt att denna typ av bolag ofta används för penningtvätt.
*Effektiva analys och urvalsverktyg. Idag sätter sekretesslagstiftningen och personuppgiftslagen, PUL, hinder i vägen för att utreda grov ekonomisk brottslighet.
*Förenklade former för informationsöverlämning mellan olika delar inom skattemyndigheten.

Statens skattebortfall:
Varje år förlorar staten 66 miljarder kronor på den svarta ekonomin. Det motsvarar mer än hälso- och sjukvårdsbudgeten eller nästan hela budgeten för ekonomisk trygghet för barnfamiljerna eller nästan lika mycket som de allmänna bidragen till landets kommuner i 2009-års statsbudget. Samma pengar skulle också räcka till infrastruktur motsvarande mer än fyra projekt i Citybanan i Stockholms storlek.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.