Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Bygg-Lett struntar i AD

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Företaget Bygg-Lett i Örebro har i Arbetsdomstolen dömts att betala 497 000 kronor i skadestånd och uteblivna löner till två tidigare anställda och till Byggnads. Domen är en så kallad tredskodom sedan företaget struntat i att lämna in ett svaromål.

Gints Kaplers blir glad när Byggindustrin berättar att han vunnit målet, men det finns smolk i glädjebägaren.

- Företaget har gått i konkurs så jag vet inte vad det innebär för mig.

Gints och hans kollega Oskars Matiss fick sparken från Bygg-Lett för ett halvår sedan efter att de tagit kontakt med facket.

- Vi tjänade 60 kronor i timmen men företaget betalade aldrig några skatter, vilket de sagt att de skulle göra. När det började komma brev från Skatteverket sa chefen att vi skulle betala skatten själva från de 60 kronorna. Det var för jävligt. Då kan man tjäna bättre i Lettland.

Utåt sett har Bygg-Lett drivits av Malischa Låsberg och honom har Gints Kaplers inget ont att säga om.

- Men det finns en annan person som är den verklige ägaren och han är inte mänsklig. Han bara utnyttjar människor.

Bygg-Lett begärde sig själv i konkurs den 14 november, efter att först bytt namn till Onni i Örebro AB. Några veckor tidigare hade Malischa Låsberg registrerat en ny firma som heter Nada Bygg AB. Mannen som enligt Gints Kaplers är den verklige ägaren, en 54-årig svensk med lettisk bakgrund, står som styrelsesuppleant i den nya firman. Han är dessutom kommanditdelägare i Euro4work, ett företag som haft nära samarbete med Bygg-Lett. Euro4work skrev för några veckor sedan på ett kollektivavtal men Lars-Åke Söderholm, ombudsman på Byggnads i Örebro, vet inte om företaget följer avtalet.

- Det är för tidigt att säga innan vi haft första granskningen. Dessutom har vi bara en medlem där, vad vi vet.

Gints Kaplers och Oskars Matiss krävde, med Byggnads hjälp, 28 531 kronor var för utebliven lön och semesterersättning samt 165 000 kronor i skadestånd. Tredskodomen ger dem rätt till hela beloppet, 194 531 kronor vardera, men konkursen innebär att de sannolikt bara kommer att få ut lönen och semesterersättningen från den statliga lönegarantin. Enligt konkursförvaltaren Peter Rader saknar konkursboet i stort sett tillgångar.

Både Gints och Oskars fick nya jobb på Nybyggarna i Nerike AB, ett av Örebros största byggföretag med 140 anställda.

- Jag har fått hit min familj nu. Pojken går på svenskt dagis och min fru pluggar svenska.

Byggindustrin har förgäves sökt Malischa Låsberg för en kommentar.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.