Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Byggare riskerar fängelse i upp till fyra år

Publicerad: 26 mars 2008, 14:15

Rättegång mot byggare i svartjobbshärva närmar sig sitt slut. De åtalade riskerar fängelse och näringsförbud i upp till fyra respektive sex år.


Rätten har samlats i tingsal ett i Attunda tingsrätt på Gärdet i Stockholm. Det är slutplädering i det brottmål som påbörjades för ganska exakt två år sedan, men legat vilande i avvaktan på vidare utredning.

Tio män, tre av dem byggföretagare, står åtalade för grovt skattebrott, bokföringsbrott, grovt brott, försvårande av skattekontroll och medhjälp till grovt skattebrott. Enligt åklagaren har de alla haft olika roller i en härva av svartjobb och handel med luftfakturor i byggbranschen.

Enligt åklagare Peter W har byggbolagen Lirab, Nibab och Marmorent bokfört fakturor från de fakturaskrivande bolag som nu står under samma åtal, utan att något verkligt arbete har utförts. Istället har pengarna gått tillbaka till byggbolagen och bland annat använts till att betala löner svart.

I sin slutplädering listar Peter W Nilsson en rad tecken på att brottslig verksamhet förekommit; stora summor som sätts in, för att omedelbart tas ut igen – alltid i kontanter, men som mest 25 000 kronor åt gången. De fakturaskrivande bolagen har inga kontor och det finns inga andra tecken på att de bedriver någon riktig verksamhet, enligt åklagaren.

– De betalningsströmmar som vi ser är inte alls förenligt med vanlig verksamhet. Jag måste säga att detta är en av de minst trovärdiga berättelserna som vi har hört, säger Peter W Nilsson.
Övertygande bevisning

En av de huvudåtalade är Magnus Lindberg, ägare och vd i byggföretaget Nibab, som Byggindustrin tidigare skrivit om, och hans kollega Kent Pettersson, som tillsammans med Lindberg ägde bolaget Marmorent.

– När det gäller Nibab har vi mycket övertygande bevisning, säger Peter W Nilsson.

Han har svårt att få ihop Lindbergs och Petterssons berättelser, att de skulle ta in inhyrd personal utan att kontrollera deras kunskaper, datum på fakturor som inte stämmer, de anställdas låga löner tas som bevis för att en del av lönen har gått ut svart, vilket enligt åklagaren, också bekräftats av en av de anställda.

– Ett starkt bevis är också de kuvert med pengar med anställdas lönespecifikationer och namn som fanns på Lindbergs kontor, säger Peter W Nilsson.

När det gäller företaget Marmorent och Kent Pettersson är åklagaren övertygad om att det är omöjligt att Petterson inte haft kännedom om att Magnus Lindberg, som hanterade lönerna, betalat ut svarta löner.

Likaså när det gäller det tredje företaget Lirab anser åklagaren att det är orimligt att ingen av de anställda i bolaget skulle haft kännedom om den tidvis mycket omfattande inhyrningen av personal från dessa underentreprenörer, som enligt åtalet, egentligen inte bedriver någon verksamhet alls förutom att skriva luftfakturor.

Riskerar fängelse i upp till fyra år
För Magnus Lindbergs del rör åtalet grovt skattebrott, med en skatteeffekt på 7,5 miljoner kronor, bokföring av 100 osanna fakturor till ett värde av 14 miljoner kronor i Nibab och skattebrott, samt sju osanna fakturor till ett värde av en- respektive 12 miljoner kronor i Marmorent.
– Det saknas helt förmildrande omständigheter, säger åklagare Jan Tibbling och yrkar på fyra års fängelse samt näringsförbud i sex år för Magnus Lindberg.

För Kent Pettersson yrkar åklagaren ett års fängelse och tre års näringsförbud för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott av 17 fakturor till ett värde av två miljoner kronor.

Lirabs ägare Klaus Sirén bör, enligt åklagaren, dömas till fyra års fängelse samt näringsförbud i sex år för grovt skattebrott, med en skatteeffekt på cirka elva miljoner kronor, samt grovt bokföringsbrott för 320 osanna fakturor till ett värde av 22 miljoner kronor.

Åklagaren yrkar också på fängelsestraff i varierande längd för samtliga övriga åtalade.
Åklagarens bevisning håller inte enligt försvaret

Åklagarnas slutplädering innehöll inga överraskningar för de huvudåtalades försvarare.

– Det är det vi har hört hela målet. Åklagaren har olika indicier, men fortfarande ingen bevisning, säger Carl Magnus Lilienberg i pausen.

När advokat Carl Magnus Lilienberg får ordet driver han linjen hur målet har ändrat innehåll med tiden, hur försvaret har hittat ny bevisning, bland annat att de företag som pekas ut för att bara fungera som fakturaskrivare faktiskt har utfört jobb åt stora företag som Bravida och Siemens och till och med åt självaste Rikspolisstyrelsen. Det innebär, menar Carl Magnus Lilienberg;
– Alla de fakturor som skrivits av de här bolagen kan vara sanna. Arbete kan ha utförts, säger han.

När det gäller den svarta arbetskraften är bevisningen lika mager, tycker han. Fyra anställda som fått kontant betalning har vaskats fram och till dessa fall finns förklarliga skäl, enligt Lilienberg. De låga lönenivåerna som åklagaren anger som bevis, ser han som ett spöke från Skatteverket. De kontrollbevis som använts tar inte hänsyn till eventuell frånvaro – ingen av dem har varit månadsanställd och därför inte fått betalt vid sjukdom eller ledighet, hävdar försvaret.

Magnus Lindberg har inte heller något motiv för att begå brott.
– Sammanfattningsvis menar jag att det inte finns bevisning, säger Carl Magnus Lilienberg och yrkar att åtalet ogillas.

Kent Petterssons juridiska ombud Thomas Olsson skjuter in sig på att det som åklagaren måste bevisa är att det har förekommit svart arbetskraft – att anställda har fått svarta pengar av Marmorent – det är det som är straffbart.

Thomas Olsson anser inte att det framkommit något som motsäger Kent Petterssons uppgifter under förhandlingen.
– Åklagaren har dragit felaktiga slutsatser. Det finns ingenting i Marmorent som visar på brott. Kent Pettersson kan inte fällas, säger han.

Kent Pettersson själv sitter orörlig. Han är skakad.
– Ett års fängelse och tre års näringsförbud. Det är skandalöst, tycker jag, säger han, när rätten tar paus för lunch.


Den fjärde april meddelas tingsrättens dom mot de åtalade.

Detta har hänt:
26 oktober 2005
Klockan fem på morgonen stormar den nationella insatsstyrkan in hemma hos byggföretagaren Magnus Lindberg i Djursholm. Misstänkt för att ha betalat ut svarta löner och använt sig av luftfakturor via faktureringsbolag förs han till häktet i Solna och efter några dagar till Kronobergshäktet.

Senare samma morgon görs en husrannsakan på Nibabs kontor. I bolagets papper upptäcker Ekobrottsmyndigheten att även Marmorent har anlitat de misstänkta underentreprenörerna/fakturabolagen. Företagets huvudman Kent Petterson åtalas även han för samma brott som Magnus Lindberg.

I november frystes tillgångarna i de bägge bolagen. 8,5 miljoner kronor i Nibab och 2,5 miljoner kronor i Marmorent.

Den 10 januari 2006
Rättegången kör igång. Tio personer står åtalade bland annat för grovt skattebrott, bokföringsbrott, grovt brott, försvårande av skattekontroll och medhjälp till grovt skattebrott. Efter sex dagar, sedan nya uppgifter inkommit, läggs den i malmåse i väntan på vidare utredning.

Sommar 2007
Magnus Lindberg skönstaxeras på 1,5 miljoner kronor. I juli 2007 försätts han i personlig konkurs i länsrätten.

22 januari 2008
Rättegången återupptas.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.