Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Byggbranschen står för majoriteten av svartjobben

Publicerad: 4 augusti 2008, 14:40

Majoriteten av alla byggföretag som granskats i Skatteverkets projekt för att spåra svartjobb har resulterat i polisanmälan. - Det är främst medelstora byggföretag som figurerar, säger Skatteverkets Pia Bergman.


Skatteverkets riksprojekt för att spåra svartjobb har kontrollerat över 800 företag sedan starten för drygt två år sedan. Granskningen har haft fokus på de branscher som har stor andel uthyrd arbetskraft. Till dem hör bygg-, transport och städbranschen. Allra flest granskningar, närmare 70 procent, har gjorts inom bygg eftersom den ses som den mest problemtyngda branschen av Skatteverket. Det berättar projektledaren Pia Bergman.

- Majoriteten av granskningarna har lett till polisanmälan. Det handlar vanligtvis om skattebrott och bokföringsbrott, säger Pia Bergman på Skatteverket.

I snitt har de enskilda företagen undanhållit 2 miljoner kronor. De flesta är medelstora företag. En anledning till det tror Pia Bergman kan vara att storföretagen, genom just sin storlek, lyckas pressa priserna på ett sätt som de medelstora företagen har svårt att matcha. Då känner sig de medelstora frestade att trycka ned priserna ytterligare med hjälp av oärliga metoder. Två tredjedelar av de företag som upptäckts finns i Stockholms län.

- De har sitt säte i Stockholmsområdet men agerar nationellt, säger Pia Bergman.

De flesta granskningar som Skatteverket gör inleds efter misstanke om brott. En del kommer in via tips, andra uppdagas genom att gräva ännu djupare i tidigare utredningar. En misstanke väcks ofta genom att transaktioner har gjorts till företag som inte bedriver någon verksamhet. Andra gånger handlar det om att det är alltför få anställda som har utfört ett större jobb.

Skatteverket har upptäckt att sättet att presentera bluffakturor på har blivit mer och mer avancerat. Det handlar både om att företag säljer osanna fakturor över Internet och att fakturor med många företag inblandade upprättas i flera led. Att skatte- och bokföringsbrott är så vanliga i byggbranschen har enligt Pia Bergman flera orsaker.

- Kedjan av underentreprenörer i byggsektorn kan vara lång och då blir det lättare att dölja svart arbetskraft. En annan anledning är att branschen har stoppdatum med kraftiga viten. Strukturen gör det lättare att företag lockas att ta in oseriösa underentreprenörer för att klara deadline.

Enligt Pia Bergman är det ofta okvalificerad arbetskraft som förekommer bland svartjobben.

- Okvalificerade jobb är mer utsatta. Ett exempel är riv- och byggstäd som flera kriminella har slagit sig på.

I oktober kommer ett stort informationsmaterial för offentliga upphandlare att vara klart. Byggbranschen har tillsammans med flera andra branscher, Skatteverket, Konkurrensverket och Ekobrottsmyndigheten arbetat fram ett utbildningspaket som ska hjälpa den offentliga sektorn att genomskåda de oseriösa aktörerna.

- Byggtjänster värda mellan 300 och 400 miljarder kronor årligen handlas upp av offentliga aktörer. Därför är det viktigt att de lär sig mer om bland annat avtalsskrivning och hur de kan kontrollera underentreprenörerna.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.