Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Byggföretag bötfälls för avfallslagring

Publicerad: 12 april 2019, 08:46

SH Bygg missade att anmäla lagring av jordmassor till tillsynsmyndigheten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

SH Bygg krävs på 50 000 kronor i företagsbot för att ha lagrat avfall utan att ha gjort någon anmälan till tillsynsmyndigheten. Detta framgår av ett strafföreläggande som Åklagarmyndigheten utfärdat.


Det var under tidsperioden den 1 augusti till den 11 oktober 2018 som SH Bygg lagrade avfall i form av jordmassor på en fastighet i Uppsala kommun. Eftersom jordmassornas omfattning översteg 10 ton var SH Bygg skyldig att anmäla lagringen till tillsynsmyndigheten, i det här fallet Uppsala kommun. Det skedde inte och därför har Åklagarmyndigheten nu utfärdat ett strafföreläggande.

Av strafföreläggandet framgår att SH Bygg ska betala en företagsbot på 50 000 kronor. Ett utfärdat strafföreläggande måste godkännas av den misstänkte, och har då samma verkan som en dom. Om den misstänkte inte godkänner strafföreläggandet kan åklagaren väcka åtal och saken prövas av domstol i stället.

Enligt åklagaren var jordmassorna avsedda för bygg- och anläggningsverksamhet. Åklagaren konstaterar också att företrädare för SH Bygg varit oaktsamma då de påbörjat lagringen trots att ingen anmälan gjorts till Uppsala kommun.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.