Brott & straff
Byggherrar använder olagliga takstolar
Publicerad: 1 september 2011, 15:39
10 000 hus kan ha byggts med takstolar som saknar obligatorisk CE-märkning.
Takstolarna från 40-50 av totalt 100 svenska tillverkare saknar den obligatoriska europeiska kvalitetsmärkningen CE. De saknar även den frivilliga svenska p-märkning som användes innan kravet på CE-märkning kom.
– De här företagen levererar takstolar helt utan extern kvalitetskontroll. Det är inte säkert att de klarar snölasterna en tuff vinter, de kan störta samman och riskera både liv och ekonomiska värden, säger Carl-Tore Bengtsson, ordförande i Svenska Takstolsföreningen och vd på Derome Byggvaror och Byggteknik.
De senaste tio månaderna har svenska byggen tagit emot fler än 150 000 takstolar som saknar CE-märkning, hävdar han. Det innebär att uppskattningsvis 10 000 svenska hus har byggts med olagliga och eventuellt farliga takstolar.
– Takstolarna i de färdiga husen kan behöva bytas ut till mycket stora kostnader när byggen inte får godkänt i byggnadsnämnderna. Man får bygga takstolar utan märkning men man får inte använda dem, säger Carl-Tore Bengtsson.
Enligt forskningsinstitutet SP Bygg och mekanik var det slarv och okunskap som låg bakom takrasen vintern 2009/2010. Konstruktionerna brast bland annat på grund av feldimensionering.
CE-märkning ska intyga att takstolen klarar den belastning som företaget utlovar. En certifiering av företagets verksamhet kostar totalt 40 000-50 000 kronor och är inte särskilt krånglig att göra, enligt Carl-Tore Bengtsson.
– En certifiering är inget komplicerat och kostnaden är försumbar. Det gäller bara att ta tag i frågan, säger han.
CE-märkningen av takstolar har varit ett krav sedan den 1 oktober 2010. Den kontrollansvarige hos byggherren ska kontrollera att takstolarna är CE-märkta. Uppgiften om detta ska sedan finnas i kontrollplanen som lämnas till kommunens bygginspektör.
Och samtliga aktörer borde känna till kravet på CE-märkning. Svenska Takstolsföreningen har skickat brev till Sveriges alla kända takstolstillverkare, byggnadsnämnder och stadsbyggnadskontor.
– Problemet är att det är byggherrarna som har ansvaret. Och de känner inte till det här, säger Carl-Tore Bengtsson.
NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com