Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Byggnads bygge polisanmält

Publicerad: 13 mars 2009, 15:34

Byggnads ombyggnad av förbundskontoret på Hagagatan i Stockholm har polisanmälts för olaglig hantering av det dödliga ämnet asbest.


Sedan årsskiftet pågår ett renoveringsarbete av Byggnads huvudkontor på Hagagatan i Stockholm.

Kontorsbyggnaden omfattar 24 000 kvadratmeter och rymmer både Byggnads och Kommunals huvudkontor.

Enligt polisanmälan har hanteringen av byggmaterial som tros innehålla asbest gjorts på felaktigt sätt.

– Entreprenören har rivit eternitplattor som slängs ut ur huset och körs iväg med bobcat. Så får man inte göra, säger Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud på Byggnads, till Byggnadsarbetaren.

Anledningen är att om en eternitplatta går sönder kan cancerframkallande asbestfibrer spridas i luften och nå arbetarnas lungor. Byggnads har själva drivit frågan om olaglig asbesthantering i ett flertal ärenden.

Tomas Kullberg riktar sin huvudkritik mot projektledaren på bygget, HifAB, men han är också kritisk mot det egna förbundet.

– Visst är det pinsamt. Vi som organisation måste föregå med gott exempel.

Som beställare av arbetet kan Byggnads vara medskyldig till arbetsmiljöbrott om utreningen visar på att aspestmaterial har hanterats på fel sätt.

– Beställaren är alltid skyldig att göra en miljöinventering för att undersöka om det finns hälsofarliga material, säger en av landets ledande experter på asbest, Roger Flodin på företagshälsoföretaget Previa, till Byggnadsarbeteren.

Enligt vd:n och projektledaren på rivningsföretaget finns det enligt den miljöinventering som gjorts på bygget lite asbest i källaren, skriver tidningen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.