Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

"Byggnads missbrukar information"

Publicerad: 11 februari 2010, 13:19

Svenskt Näringsliv hävdar att Byggnads missbrukar information från Riksbanken.


– I Byggnads avtalskrav som överlämnats idag hävdas felaktigt ”att Riksbanken gör bedömningen att det finns ett löneutrymme på ungefär 2,5 %”. Detta agerande är helt oacceptabelt. Avtalsrörelsen är för viktig för att avgöras med inkorrekt kommunikation.

Det säger Christer Ågren, vice vd i Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Riksbanken har inte alls uttalat sig om vilket löneutrymme som finns. Man har gjort en prognos på löneökningarna för 2010 som är en ökning med 1,9 procent att jämföra med de dryga 4 procent som LO:s krav leder till, skriver Svenskt Näringsliv.

– Riksbanken säger dessutom att om avtalen och den lokala lönebildningen resulterar i lägre löneökningar än 1,9 procent så går det bättre för Sverige. För var procentenhet det blir lägre än 1,9 procent blir tillväxten, produktionen och sysselsättningen högre samtidigt som räntan och inflationen blir lägre. I Riksbankens senaste räntebeslut konstaterar man att räntan kan behöva höjas snabbare om löneökningarna blir högre än väntat, säger Christer Ågren.

Han säger också:
– Oomtvistliga fakta torde vara att LO-förbundens krav, på 3,15 procent i centrala löneökningar och ytterligare 0,5 procent i kostnadsökningar, på grund av förändringar av avtalsförsäkringar skulle omintetgöra Riksbankens prognos för löneökningarna – med högre inflation, högre räntor och en sämre utveckling av produktion och sysselsättning som följd. Lägger vi dessutom lokal lönebildning utöver de centrala avtalen, som ingår i Riksbankens prognos på 1,9 procent för 2010, blir för Sverige det negativa utfallet av LO:s krav ännu tydligare.

Björn Dickson- bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News