Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Byggnads vinner i Arbetsdomstolen: ”Ett viktigt klargörande”

Publicerad: 8 september 2021, 18:05

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads

Foto: Byggnads

Byggnads gjorde sig inte skyldiga till otillåten stridsåtgärd när man uppmanade företag anslutna till Byggföretagen att avsluta sina avtal med företaget PME. Det slår Arbetsdomstolen (AD) fast i en ny dom.


Ämnen i artikeln:

ArbetsdomstolenByggnadsByggföretagen

Bakgrunden till Arbetsdomstolens dom är att Byggnads i en utredning av Byggnadsfirman PME AB visade att företaget gjort sig skyldig till flera brott mot kollektivavtalet. Bland annat betalade deras polska underleverantör löner på endast 25 kronor i timmen efter skatt, enligt Byggnads.

Med sin utredning i ryggen begärde Byggnads sedan att de medlemsföretag i bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som anlitat PME som underentreprenör skulle häva sina entreprenadavtal med företaget. Något som också gjordes.

Detta fick i sin tur PME att stämma Byggnads i Arbetsdomstolen för otillåtna stridsåtgärder. En stämning som nu Arbetsdomstolen alltså avslagit.

– Det här är ett viktigt klargörande: vi får och ska använda alla till buds stående medel för att hindra oseriösa företag från att verka i vår bransch. Arbetsdomstolen visar tydligt att vi har full rätt att tillämpa de verktyg som finns i våra kollektivavtal, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads i ett pressmeddelande.

Detta fick i sin tur PME att stämma Byggnads i Arbetsdomstolen för otillåtna stridsåtgärder. En stämning som nu Arbetsdomstolen alltså avslagit.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.