torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Corona stävjar inte svartjobben

Publicerad: 20 maj 2020, 09:27

Det är svårt att dra andra slutsatser om de ökade tipsen än att fler känner till Fair Play Bygg, menar projektledare Peter Leander.

Foto: Anders Siljevall

Antalet tips som Fair Play Bygg fått in om brottslighet i byggbranschen ökade dramatiskt under 2019. Och någon corona-effekt har inte märkts av under våren 2020. ”Vi får in lika många tips som vanligt”, säger projektledare Peter Leander till Byggindustrin.

Ämnen i artikeln:

Fair Play Byggsvartjobbcorona

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Sedan 2016 har Fair Play Bygg granskat misstänkt pågående brottslighet i byggbranschen för att sedan lämna över information till Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och polisen.. Det handlar om allt från arbetsmiljöbrott till skattebrott och människohandel.

Läs även: ”Rostfritt. Svartjobb. Under bordet.” 

Under 2019 inkom 361 tips om brottslighet till Fair Play Bygg – en ökning med 76 procent från 2018 och 240 procent jämfört med startåret 2016.

– Vi vågar inte dra någon annan slutsats kring ökningen än att det beror på att fler känner till Fair Play Bygg. Samtidigt som det är bra att fler känner till oss känns det bedrövligt att det förekommer så mycket brottslighet i branschen, säger Peter Leander, projektledare och analytiker på Fair Play Bygg, till Byggindustrin.

Tips från hela landet

Av de 361 inkomna tipsen överlämnades 241 stycken till myndigheterna. Även om Fair Play Bygg drivs och finansieras av Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland är det inte alla tips som rör Stockholm.

– De allra flesta kommer från Stockholmsområdet, men vi får in och följer upp tips från andra delar av landet också. Många företag verkar på flera orter, och oftast även i Stockholm. I vissa fall har vi lämnat över tips till myndigheter även om det har varit utanför Stockholm. Då har det handlat om företag som vuxit så pass snabbt att vi kunnat anta att de förr eller senare skulle komma hit också, säger Peter Leander.

Ingen coronaeffekt

Trots att rörelsefriheten har minskat drastiskt under våren på grund av coronaviruset har det inte märkts på mängden misstänkt svartarbete, enligt Peter Leander.

– Vi får in lika mycket tips som förra våren, ungefär ett om dagen. Det finns kvar människor i landet som kan arbeta svart, så utbudet av svart arbetskraft är fortfarande ganska stort.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev