Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Cypriotiskt BI-företag trotsar veto

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Ett Cypernregistrerat företag med engelsk bolagsform jobbar med polsk arbetskraft på ett ROT-projekt i Stockholm. CCB Properties Ltd är medlemmar i Stockholms BF men efter ingripande från Byggettan är företaget på väg att uteslutas. Grunden för uteslutandet är att en internationell sökning visar att företaget inte betalar skatt eller arbetsgivaravgifter någonstans inom EU. Inte heller går det att få fram vem som äger företaget.

Enligt en överenskommelse mellan föreningen och facket den 9 november får företaget inte längre bedriva verksamhet med anställd personal i Sverige. Trots det träffade Byggindustrin så sent som i dag, tisdag, Bogdan från polska Poznan på arbetsplatsen. På knagglig tyska förklarar han att han jobbar för CCB sedan ungefär en månad, att chefen heter Marek Salamandra och att han är nöjd med lönen. Hur mycket han tjänar eller var lönen beskattas kan vi, på grund av språkförbistring, inte få fram.

Uppdraget, en fasadrenovering för bostadsrättsföreningen Bojen 11 på Kungsholmen, är värt drygt sju miljoner kronor och via förvaltaren Valvet gick uppdraget till byggledningsföretaget Scansale. Enligt föreningens ordförande Anders Thomasson företräds även det företaget av Marek Salamandra. I styrelsen sitter dennes vuxna barn, men när Byggindustrin når Marek Salamandra förnekar han att han har något med Scansale att göra.

- Det är inte mitt företag i alla fall. Det är bara att titta i registreringsbeviset.

Det är dina barn som står som företrädare?

- Det är vuxna människor. Är det något konstigt med det?

Scansale registrerades i februari och under perioden maj till september betalade företaget i snitt 6 658 kronor i arbetsgivaravgifter, vilket ger en lön på omkring 21 000 kronor. Vem som mottagit denna lön har Byggindustrin inte lyckats ta reda på. På företagets hemsida finns en lång rad referensobjekt som en enda person knappast bör ha kunnat hinna med sedan i februari.

Projektet på Kungsholmen har utförts av polska byggnadsarbetare, anställda av CCB Properties. Om Scansale gör ett något besynnerligt intryck är CCB direkt hemligt - bokstavligen. Företaget är medlem i Stockholms BF och i medlemsregistret står Marek Salamandra som chef. Även denna position förnekar han.

- Nej, jag stod som kontaktman, det är allt. Jag kan inte uttala mig i firmans namn. Jag förstår inte denna uppståndelse, att man betraktar en utländsk firma på, hur ska jag säga. fel sätt. Jag vet inte vad firman har för officiell uppfattning men jag kan tänka mig att de inte är glada och att de kommer att agera juridiskt.

Vem som äger eller i övrigt företräder CCB vill han inte säga, och det är omöjligt att få fram på annan väg. Detta eftersom företaget är ett så kallat nominee company, en engelsk bolagsform som kan placeras i vilket land som helst, vanligen på Cypern eller Gibraltar, och som ofta används som en front för så kallade offshore-bolag. När Byggindustrin ringer det nummer på Cypern som bolaget uppgivit svarar en anonym mansröst och samtalet bryts efter några sekunder.

CCB har förutom Scansale även gjort jobb åt SE Puts & Murning AB, vars vd Sven Eleby inte vill svara på några frågor.

- Vart vill du komma med det här?

Jag ska skriva en artikel.

- Jaha, då får du väl skriva en artikel men inte med min medverkan i alla fall.

Bertil Bergseth är delägare i förvaltningsbolaget Valvet och den som gjort upphandlingen för bostadsrättsföreningens räkning. Inte heller han vill berätta något om CCB eller Scansale.

- Vi håller på att ta reda på fakta, för det är fakta som gäller. Ingenting annat. Det här skitsnacket, om jag får uttrycka mig så, det ställer jag mig utanför. Jag vill inte uttala mig.

Men fakta är naturligtvis även vad jag är intresserad av.

- Nej, det är ingen idé att du får några uppgifter från mig för jag har deltagit i sådana här processer förut och det skrivs aldrig det man berättar så jag berättar ingenting. Så du får inte veta något, tyvärr.

FAKTA/Nominee companies
Nominee company, nominellt företag, är en bolagsform som kan köpas i Storbritannien för att därefter placeras var som helst. Konstruktionen går ut på att en namngiven person i det land där man placerat bolaget agerar som representant. En vanlig konstruktion är att det nominella företaget fungerar som front för ett så kallat offshore-företag, det vill säga ett bolag placerat i ett skatteparadis. Det nominella företagets enda inkomst består då endast av en avgift från offhore-företaget medan alla övriga inkomster skickas vidare till skatteparadiset.

Hans Åkerlund på Stockholms BF har inte stött på bolagskonstruktionen tidigare och han är tveksam till om den är förenlig med EUs principer om öppenhet.

- Det är märkligt med ett bolag som kan registreras på ett sätt så att man inte ser vilka ägarna är. Men det är mer en politisk än en arbetsrättslig fråga och jag ska ta upp den med de politiker jag har kontakt med.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.