Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Det ska kosta att bryta mot reglerna

Publicerad: 22 november 2012, 10:07

– När fel begås ska det kosta mycket, sade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) på den hearing om arbetsmiljö som Byggnads ordnade på ABF-huset i Stockholm i onsdags eftermiddag.


Arbetsmiljöverket får i regeringens budget för 2013 extra anslag för att organisera ett nytt sanktionssystem för brott mot arbetsmiljölagen. Arbetsmiljöinspektörer ska kunna döma ut höga sanktionsavgifter på plats.

I en diskussion med Byggnads ordförande Johan Lindholm lyfte hon fram tidningen Arbetet, före detta LO-tidningen, som den 2 november hade huvudrubriken ”Lägsta dödssiffran någonsin” till ett nyhetsreportage om dödsolyckor från 1955 och framåt.

1955 dog 425 personer i samband med arbetsolyckor. 1980 var dödstalen nere i 152. Under 2 000-talet har dödstalen minskat till cirka 60 om året. 2011 var de 57 och hittills i år är de 33 stycken för samtliga branscher. Det är en minskning med 30 procent jämfört med 2011.

Tidningen Byggnadsarbetare har i ett stort antal artiklar redovisat ett svart facit för byggbranschen det senaste decenniet.  I snitt har det inträffat en dödsolycka i månaden det senaste decenniet. Hittills i år är det färre dödsfall än vanligt, tre stycken.

Byggarbetsplatser med sina många risker är redan extra kontrollerade, menade Hillevi Engström. Samtidigt var hon mycket tydlig med att hon delade Byggnads oro att dödsolyckor och allvarliga skadefall fortsätter.

De senaste två åren har regeringen skjutit till extraresurser till Arbetsmiljöverket för att de ska prioritera särskilt farliga arbetsmiljöer som bygg.

– 20 procent av Arbetsmiljöverkets inspektioner riktar sig redan i dag mot byggbranschen, sade Hillevi Engström.– Problemet i dag är att få om ens något brott mot arbetsmiljölagen leder till fällande domar, menade ministern. Anledningen är att många åtal faller på bevissvårigheter.

Flera av deltagarna i hearingen ansåg att polisen inte prioriterar arbetsplatsolyckor och att utredningar startas för sent.

Det blir mer effektivt att döma ut höga sanktionsavgifter när regler bryts, menade Hillevi Engström.

Sveriges byggindustrier medverkade under hearingen med sin vd Ola Månsson och vvd Mats Åkerlind.

Ola Månsson hänvisade till hur olycksstatistiken drastiskt förbättrats.

– Vi är världsmästare men ska bli mycket bättre. Vi har startat projektet ”Säker arbetsplats” och där deltar alla våra företag.

Mats Åkerlind berättade hur han anser det vara en självklarhet att skyddsombuden i företagen ska vara med från början i projektplaneringen.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.