Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Detaljplaner ska överklagas direkt till domstol

Publicerad: 19 mars 2014, 12:56

PBL-överklagandeutredningen har lämnat betänkandet ”Effektiv och rättssäker PBL-överprövning” till regeringen. Betänkandet innehåller förslag som ska ge en mer tidseffektiv hantering av överklagade detaljplaner och bygglov.


I utrednings betänkande finns bland annat förslaget att detaljplaner ska överklagas direkt till mark- och miljödomstolarna, i stället för att som idag först överklagas till länsstyrelserna. Syftet är att förkorta tiden det tar för en detaljplan att vinna laga kraft.

När det gäller hanteringen av överklagade bygglov föreslår utredningen att arbetet koncentreras till tolv länsstyrelser.

De länsstyrelser som föreslås pröva överklagade bygglovsbeslut är länsstyrelserna i Stockholms, Uppsala, Östergötlands, Kalmar, Skåne, Hallands, Västra Götalands, Örebro, Dalarnas, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län.

I betänkandet föreslås också vissa ändringar av reglerna för handläggningen vid mark- och miljödomstolarna och Mark- och miljööverdomstolen. Utredningen föreslår inga ändringar av bestämmelserna om rätten att överklaga beslut om bygglov och föreslår inte heller att det införs avgifter för att få överklaga.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.