Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Digitalt personregister för varje bygge ska förhindra svartjobb

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Sju arbetsgivarorganisationer i byggbranschen sjösätter nu ett gemensamt projekt för att minska svartjobben. Målet är att hitta en metod för att kunna hålla ett register över alla som jobbar på en byggarbetsplats.

-Liknande tankar har funnits länge inom Sveriges Byggindustrier men då har det bara gällt våra medlemsföretag. Nu gör vi, byggarbetsgivarna, det här tillsammans så att det gäller hela branschen, säger Gisela Högberg, informationschef på Sveriges Byggindustrier och representant för "Byggbranschen i samverkan".
En gemensam arbetsgrupp bildades inför Almedalsveckan och organisationerna (se faktaruta) står nu bakom detta projekt. Syftet är, precis som med lobbyinsatsen för ett permanentat rot-avdrag, att göra svarta jobb vita.

Att alla på en byggarbetsplats ska bära ID-brickor har länge diskuterats men detta projekt sträcker sig längre än så.

-Vår vision är att man ska kunna hålla registret digitalt så att till exempel Skatteverket har tillgång till det och har rätt att göra oanmälda arbetsplatsbesök för att se vilka personer som rör sig på arbetsplatsen, säger Gisela Högberg.

Skatteverket eller polisen kan inte göra oanmälda besök på byggen för att kontrollera svartjobb om de inte har en konkret brottsmisstanke. Det kan i framtiden lösas genom att arbetsgivarna själva välkomnar Skatteverket till byggena.

Projektet fångar upp tankar och idéer från olika håll. Ett är finansdepartementets planer på utökad kontroll för kontantbranscher, bland annat restauranger. Byggbranschen har tidigare fått kritik från myndighetshåll för att göra för lite själva och vill nu ta egna initiativ.  Projektet ligger också i linje med de förslag som den informella "svartjobbsgruppen" med representanter från branschens aktörer presenterat.

Om projektet fullbordas enligt intentionerna innebär det ett ökat ansvar för huvudentreprenören - ett ansvar som de enligt Gisela Högberg är beredda att ta.

-Våra medlemmar har för flera år sedan gett oss uppdraget att jobba med detta, säger hon.

Byggnadsarbetareförbundet kommer också att delta i projektet och målet är att få med både Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket. I höstbudgeten fick Skatteverket 100 miljoner kronor till ökad svartjobbskontroll, främst för byggbranschen. Men från myndighetens sida har man också betonat att man vill satsa på förebyggande arbete. Redan i dag finns Skatteverket med vid många byggen för att undvika att svart arbetskraft kommer in någonstans i entreprenörskedjan.

Byggarbetsgivarna har utsett Peter Löfgren, chef för företagsenheten på BI, till projektledare.

-Min första uppgift blir nu att lyssna för att få veta vad organisationerna förväntar sig av projektet, säger Peter Löfgren.
Genom registreringen ska det bli svårare för någon att anonymt uppehålla sig på ett bygge och då försvårar man för svartjobbare.

Detta är viktigt för att förbättra branschens anseende. Peter Löfgren vill också lyfta fram en annan viktig funktion med registreringen.

-Det är också en säkerhetsfråga. Om det sker en olycka eller om en arbetsplats måste utrymmas är det viktigt att veta vilka som finns på bygget.

Ett första steg kommer att bli en teknikinventering där man tittar på andra branscher för att hitta ett system med modern teknik som är lätt att administrera.

Detta är byggarbetsgivarna:
Elektriska installatörsorganisationen EIO, Glasbranschföreningen, Maskinentreprenörerna, Målaremästarna, Plåtslageriernas Riksförbund, Sveriges Byggindustrier och VVS-installatörerna.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.