Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Dom blir varning för kontrollansvariga

Publicerad: 9 mars 2012, 10:30

En kvalitetsansvarig som dömts att betala 1 miljon i skadestånd har begärt prövningstillstånd i högsta domstolen.


Svea hovrätt har dömt en kvalitetsansvarig till att betala 1 miljon kronor i skadestånd för att ha brustit i sin kontroll av ett bygge.

Skadeståndet går till byggherren, en kvinna som lät uppföra ett hus på sin tomt i Dalarö kommun, söder om Stockholm. Hon yrkade på ett skadestånd på 2,1 miljoner kronor. Hon förlorade i tingsrätten. Men hovrätten konstaterar att avsaknaden av slutbevis berodde på att den kvalitetsansvarige inte hade utfört kontroller enligt kontrollplanen, eller inte hade dokumenterat kontrollerna.

Slutbevis är ett kvitto från kommunens byggnadsnämnd på att byggherren uppfyllt sina skyldigheter enligt kontrollplanen. Avsaknaden av slutbevis ska enligt hovrätten leda till ett lägre slutpris för fastigheten.

Kontrollansvariga ersätter de gamla kvalitetsansvariga enligt nya Plan- och bygglagen. Rune Johansson på Byggutbildarna, som bland annat arbetar med att utbilda kontrollansvariga, är orolig över att domen kan bidra till de svårigheter med att rekrytera kontrollansvariga som vi skrev om i Byggindustrin 7.12.

– Domen är en varningssignal. De kontrollansvarigas arbetsuppgifter är mer väldefinierade än vad de kvalitetsansvarigas var. Det kan öppna för att stämningar mot kontrollansvariga blir vanliga. Och det avskräcker naturligtvis folk från att ta sig an uppgiften som kontrollansvariga, säger Rune Johansson.

Han menar att den kvalitetsansvariga som dömts inte gjort ett sämre arbete än en genomsnittlig kvalitetsansvarig.

– Hittills har det varit en relativt ofarlig uppgift. Det är de byggföretag som faktiskt byggt fel som har blivit skadeståndsskyldiga. Därför har många kvalitetsansvariga tagit relativt lätt på uppgiften, säger Rune Johansson.

Den kvalitetsansvariga har begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Jag hoppas verkligen att Högsta domstolen tar upp fallet. Det är många i branschen som följer fallet och om Hovrättens dom får stå kvar är det många kontrollansvariga som blir oroade, säger Rune Johansson.

Den kvalitetsansvarigas juridiska ombud, advokat Mats Björkenfeldt, bedömer chansen att få prövningstillstånd i Högsta domstolen som mycket god.

– Det här är det första fallet av den här typen som jag känner till, kommenterar han.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.