Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Dom om teknikstöld i Finland

Publicerad: 27 augusti 2010, 07:54

Tillverkare av fibercementskivor planerar att överklaga skadestånd till konkurrent.


En domstol i Finland har dömt ett företag som tillverkar fibercementskivor att betala 1,6 miljoner euro, motsvarande omkring 15 miljoner kronor, i skadestånd till en konkurrent.

Domen kom den 18 juni och handlar om industrispionage. Det företag som har vunnit striden i domstolen heter Cembrit och hävdar att industrispionaget får återverkningar på den svenska marknaden.

Cembrit är en stor aktör på marknaden för fibercementskivor och ingår i danska FL Smidth som finns i omkring 40 länder och är noterat på börsen i Köpenhamn.

Det dömda företaget är det mindre LTM. Dessutom har en tidigare chef inom LTM och en tidigare chef inom Cembrit dömts till villkorliga fängelsestraff för industrispionage.

– Det är teknikstölder som skadar oss på den svenska marknaden, säger Cembrits finländske vd Jari Paukkonen.

– Många vill in på marknaden för fibercement eftersom den växer snabbt. LTM har lagt beslag på kunskap som har tagit oss många år och dyra investeringar att ta fram. Vi har produkter som är helt anpassade till den svenska marknadens behov. Vi välkomnar konkurrens men inte när den baseras på stöld av våra tekniska lösningar, säger Anna Ranow, marknadschef för Cembrit Tepro i Sverige.

LTM:s vd Jari Salonen diskuterar domen med sina jurister.

– Anklagelserna mot oss är helt fabricerade. Det handlar om ett stort företag som ger sig på ett litet som försöker bryta upp ett monopol. Vi tänker överklaga domen, säger Jari Salonen.

Agent för LTM:s produkter i Sverige är DLH Sverige som ingår i danska DLH Group.

– Så vitt jag vet påverkas vi inte av domen i Finland men jag har inte satt mig in i alla detaljer ännu. Det här är inte någon stor produktgrupp för oss, säger DLH Sveriges vd Björn Ljungberg.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.