tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Döms i bygglovshärvan i Lysekil

Publicerad: 3 april 2020, 08:16

Bygglovshärvan i Lysekil har fått sin upplösning. Foto: Lysekils kommun

Lokalpolitikern, som också var byggkonsult, lurade familjer som trodde att de hade fått bygglov. Nu har domen kommit i det uppmärksammade fallet i Lysekil.


Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Byggindustrin har tidigare skrivit om byggkonsulten i Lysekil som polisanmäldes för förfalskning av bygglov. När grannar anmälde bygget av ett garage som låg väldigt nära tomtgränsen, kunde familjen som byggt visa upp ett beslut om bygglov för kommunen. Men det visade sig att bygglovshandlingen var förfalskad av den konsult som familjen hade anlitat – en person som också var politiker i kommunen.

Förundersökning inleddes kring sammanlagt tre byggen utan bygglov där mannen var inblandad. Åklagare delgav mannen misstanke om två fall av grov urkundsförfalskning, då falska bygglov och startbesked hade visats upp i ett fall, men också totalt tre fall av grov trolöshet mot huvudman. Alltså ytterligare två fall där det har byggts utan bygglov och samma person har varit konsult.

Sedan förfalskningen uppdagades lämnade konsulten sina politiska uppdrag och ska även ha avvecklat sin firma.

Åtal väcktes i två av fallen och nu har domen fallit i Uddevalla tingsrätt. Mannen fälls i två fall av trolöshet mot huvudman, då han har missbrukat sin förtroendeställning när han lovat två de två familjerna att ombesörja att bygglov skulle beviljas.

Frias för förfalskning

Däremot frias mannen på åtalspunkten "grov urkundsförfalskning". Mannen ska visserligen i ett fall ha visat upp vad som skulle vara bygglov och startbesked med kommunens sigill, sidhuvud och sidfot, samt ett diarienummer, beslutstext och viss motivering.

Men dokumenten var varken försedda med stämpel eller beslutsfattarens namn och underskrift. I bygglovets fall saknades dessutom uppgifter om giltighetstid och kontrollansvarig. Domstolen resonerar därför att det saknades såpass mycket information att familjen inte borde ha uppfattat handlingarna som giltiga och ogillar åtalspunkten.

För de två fallen av trolöshet mot huvudman döms mannen till villkorlig dom och 110 dagsböter om 220 kronor.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev