Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Domstol sänker hushöjd i Norra Djurgårdsstaden

Publicerad: 16 juni 2016, 09:52

Mark- och miljööverdomstolen ändrar detaljplanen för Gasklocka 3 och 4 i Värtahamnen i Stockholm. Höjden på den byggnad som ska ersätta Gasklocka 4 sänks från 165 meter till 110 meter över nollplanet.


Kommunfullmäktige i Stockholms kommun antog i april 2014 en detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden, Gasklocka 3 och 4. Planen innebar att Gasklocka 3 skulle bevaras men medgav att Gasklocka 4 från 1930-talet skulle rivas och ersättas med en bostadsbyggnad med högsta totalhöjd på 165 meter.  Planområdet ligger inom riksintresse för kulturmiljövården och i närheten av nationalstadsparken.

Kommunens beslut överklagades av några föreningar och av Fortum, som har anläggningen Värtaverket cirka 700 meter från den planerade byggnaden. Föreningarna hävdade att den höga byggnaden skulle påtagligt skada riksintresset och nationalstadsparken. Fortum menade att byggnaden under viss del av året skulle träffas av en rökgasplym från Värtaverket. Detta skulle kunna leda till klagomål från de boende vilket i sin tur skulle kunna medföra begränsningar för verksamheten vid Värtaverket.

Mark- och miljödomstolen beslutade att upphäva planen. Beslutet grundade sig både på att nationalstadsparken skulle skadas och på att man vid utformningen av detaljplanen inte tagit tillräcklig hänsyn till Fortums intresse av att bedriva verksamheten vid Värtaverket.

Kommunen överklagade Mark- och miljödomstolens dom men nu Mark- och miljööverdomstolen bedömt att planen inte påtagligt skadar nationalstadsparken eller riksintresset för kulturmiljövården. Höjden på den nya byggnaden skulle dock kunna begränsa verksamheten vid Värtaverket genom rökgasplymen. Genom att byggnaden sänks till 110 meter bedömer dock domstolen att skälig hänsyn tagits till Fortums intresse.

Stockholms kommun har gått med på denna förändring och nu har domstolen ändrat planen i enlighet med detta.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.