lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Domstol stoppar bostäder i Solna

Publicerad: 22 februari 2016, 11:44

Bild 1/3  Kommunen gjorde fel när de valde att upphäva strandskyddet för Råstasjön konstaterar Mark- och miljööverdomstolen. Foto: Solna stad

Mark- och miljööverdomstolen river upp Solna kommuns detaljplan för bostadsbyggande i Arenastaden. Domstolen anser att det inte finns förutsättningar för att upphäva strandskyddet inom detaljplanen.

Ämnen i artikeln:

bostadsbyggandebostadsutvecklingstrandskyddSolna

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


I juni 2014 antog Solna kommun en ny detaljplan för delar av Arenastaden. Detaljplanen omfattar 600-700 lägenheter med ett visst inslag av lokaler. Syftet var också att länka samman Arenastaden med omgivningen och säkerställa tillgängligheten till Råstasjön. En del av den föreslagna bebyggelsen ligger inom strandskyddat område och därför valde kommunen att upphäva strandskyddet.

Efter att länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen godtagit detaljplanen överklagades den till mark- och miljööverdomstolen av Hyresgästföreningen, Världsnaturfonden samt Naturskyddsföreningarna i Stockholms län och Solna-Sundbyberg. Föreningarna ansåg bland annat att planen strider mot strandskyddsbestämmelserna.

Mark- och miljööverdomstolen konstaterar nu att det inte finns förutsättningar att upphäva strandskyddet på platsen och upphäver därför detaljplanen. Enligt domstolen har området där strandskyddet upphävts inte tagits i anspråk på ett sätt som medför att området saknar betydelse för strandskyddets syften.

Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, tycker det är förvånande att mark- och miljööverdomstolen går emot såväl länsstyrelsens som mark- och miljödomstolens beslut om att fastställa detaljplanen.

– Till följd av beslutet riskerar Solna och Stockholmsregionen att gå miste om 600 nya bostäder i direkt anslutning till den nya tunnelbanan i Arenastaden. Detta kommer att elda på debatten om hur lagstiftning och myndigheter försvårar möjligheten bygga bostäder i bostadsbristens Sverige och Stockholm, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev