Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Dyr väntan på stulen bil

Publicerad: 25 april 2012, 13:29

Ett byggföretag fick en servicebil stulen. Dagen efter hittade polisen bilen. Men det tog elva dygn att lämna tillbaka bilen till ägaren.


– Det är förkastligt att det ska ta så lång tid för polisen att lämna tillbaka en stulen bil, säger Kristoffer Sundström som är byggnadsingenjör på Bygg GG i Norrköping.

Han tycker att polisen arbetade bra på de flesta sätt men han förstår inte varför det tog så lång tid att få tillbaka den stulna bilen.

– Och jag har hört om andra byggföretag som drabbas av stöld och som får vänta orimligt länge på att få tillbaka sin utrustning.

Den stulna bilen är en Renault Traffic och är omkring ett år gammal. Natten till långfredagen gick tjuvarna in i Bygg GG:s lokaler på Östra promenaden i Norrköping. De stal en mängd verktyg och maskiner som de lade i en bil som stod parkerad på företagets inhägnade depå, samt en hel del nycklar som de hittade i företagets nyckelskåp.

Därefter körde de iväg med den stulna bilen och det övriga stöldgodset.
På långfredagen såg två poliser i Ödeshög en man som såg sliten ut, stående bredvid en bil med Bygg GG:s logotyp på sidan. Poliserna fattade misstankar och snart hade de tagit hand om bilen och gripit den misstänkte biltjuven.

Kristoffer Sundström och hans kolleger på Bygg GG trodde att saken var biff.

– När vi kom tillbaka till arbetet efter påskhelgen kontaktade vi polisen för att ta reda på när och var vi kunde hämta ut bilen och verktygen.

Men där bedrog de sig, det skulle dröja innan de fick tillbaka bilen. Elva dygn, närmare bestämt.

– Vi blev hänvisade till åklagaren som hänvisade tillbaka till polisen som hänvisade till åklagaren igen. Och så vidare.

Hos åklagaren fick Bygg GG så småningom beskedet att detta inte var något prioriterat ärende men att man skulle lämna tillbaka bilen så snart som möjligt.

– Men vi fick vänta länge. Den ekonomiska skada som tjuvarna orsakade oss är försumbar jämfört med den som polis och åklagare har orsakat genom att dröja så länge med att lämna tillbaka vår bil, säger Kristoffer Sundström.

Bygg GG hör inte till de minsta byggföretagen men tvingades ändå hyra en extra bil. En del verktyg och arbetskläder tvingades man köpa.

– Att utnyttja försäkringen var inte meningsfullt eftersom självrisken är så hög.

Mannen som påträffades intill bilen i Ödeshög greps först av polisen men frigavs snart eftersom det inte gick att bevisa att han hade kört den stulna bilen.

Helena Persson, stationsbefäl hos polisen i Norrköping, säger att polisen inte har något intresse av att behålla stulna bilar längre än nödvändigt.

– Vi lämnar tillbaka stulna bilar så snart som den tekniska undersökningen är avklarad, annars står bilarna och tar plats i onödan.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.