söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Efter jättekontrollen: 4 av 10 utstationeringar felaktiga

Publicerad: 10 augusti 2023, 08:42

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Foto: Rickard Kilström/Mattias de Frumerie

Byggföretagen har gjort en analys av 1000 arbetsplatser och utöver det 234 fysiska besök. Det har gett viktiga upplysningar om bland annat arbetstillstånd, skyddsutrustning och ID06.

Ämnen i artikeln:

Byggföretagensvartjobbarbetsmiljö


– Vi har genomfört kontrollerna av två skäl. Dels för att få fram hårda fakta gällande förekomsten av arbetslivskriminalitet. Dels för att utifrån resultatet öka kunskaperna och presentera förslag på åtgärder, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Några av resultaten som kom fram var att 93 procent hade korrekt personlig skyddsutrustning. Den vanligaste förseelsen var att hakremmen inte var knäppt. Byggföretagen konstaterar också att det är vanligare med felaktigheter i den personliga skyddsutrustningen i nyproduktion av bostadshus.

”Det beror på att det kan vara svårare att motivera skyddsutrustning när någon arbetar i ”ett nästan färdigt hus”, skriver Byggföretagen i rapporten.

Hakrem inte knäppt

98 procent hade korrekt utställda ID06-kort. Man hittade inga förfalskade ID06kort och det var inga kort som var utställda på annan individ än kortinnehavaren. 82 procent av samtliga kontrollerade loggade in och ut korrekt, men bara 61 procent av utstationeringarna var korrekta.

Läs även: Så kan du jobba för att förhindra olyckor

Byggföretagen genomförde mellan januari och april i år vad de själva uppger vara Sveriges överlägset största byggarbetsplatserundersökning. Undersökningen bestod av 234 fysiska arbetsplatskontroller och digital analys av 1000 byggarbetsplatser. Urvalet var Byggföretagens 100 största medlemsföretags byggprojekt där de är generalentreprenörer. Kontrollerna gjordes av ett oberoende säkerhetsföretag, Moxy ID.

Läs även: Svalt intresse för Cramos nya AI-lösning för säkrare byggen

– Kunskap, regelefterlevnad och ansvarstagande måste öka för att det ska vara ordning och reda i alla led, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

De kontrollerade byggarbetsplatserna återfinns över hela landet, från Skåne till Norrbotten, och har varit av varierande storlek, från ett tiotal upp till 350 individer.

Resultaten i korthet:

• Arbetstillstånd
En individ som inte kommer från ett EU eller EES-land behöver ha ett arbetstillstånd för att få arbeta i Sverige. 6 698 av 6 702 kontrollerade individer hade arbetstillstånd – motsvarande 99 procent. 
• Utstationering
Utländska företag behöver registrera vilka individer som ska arbeta i Sverige, på vilken arbetsplats och under vilken tid. 624 av 6 702 kontrollerade individer var utstationerade. Av dessa 624 hade 381 korrekt utstationering – motsvarande 61 procent. 
• Personlig skyddsutrustning
Personlig skyddsutrustning så som t.ex. hjälm, ögon- och hörselskydd, skyddshandskar och skyddsskor ska användas på alla byggprojekt. 6 259 av 6 702 kontrollerade individer hade korrekt skyddsutrustning – motsvararande 93 procent.
• Identifikation
ID06 är byggbranschens eget system för kontroll av vilka personer som befinner sig på arbetsplatsen. 6 568 av 6 702 kontrollerade individer hade ett korrekt utställt ID06-kort – motsvararande 98 procent.
• Loggindex
Digital arbetsplatsanalys har kontrollerat sammanlagt 19 608 företag och 122 286 individer gällande inlogg i elektronisk personalliggare. Motsvarande 82 procent av samtliga kontrollerade loggade in och ut korrekt.

Källa: Byggföretagen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev