Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Efter NKS-avslöjande: V kräver vita jobb i SLL

Publicerad: 22 mars 2017, 16:10

Efter tidningen Byggnadsarbetarens avslöjande om att byggfirman B&D Grupp, en underleverantör till Skanska, misstänks för omfattande ekobrott och svarta löner under byggandet av NKS, kräver Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting att landstinget börjar tillämpa vita jobb-modellen.


– Skandalturerna kring NKS bara fortsätter. Här har vi alltså en underleverantör som misstänks för svarta löner och skattefusk. Det är inte ett bolag vi som landsting ska göra affärer med, säger Håkan Jörnehed (V), landstingsråd i ett pressmeddelande.

Byggnadsarbetarens avslöjande är det senaste i en lång serie blottlagda skandaler. Vänsterpartiet vill att Stockholms läns landsting börjar tillämpa vita jobb-modellen, som förpliktigar alla entreprenörer som har avtal med SLL att erbjuda anställda goda villkor, motverka social dumpning och svartarbete.

Avslöjandet visar återigen tydligt bekymren med OPS – förutom att det blir mycket dyrare än vid vanlig finansiering, tappar man kontrollen över vilka bolag man har avtal med, skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet vill också att landstinget kontaktar Skanskas övriga underleverantörer, för att säkerställa att de inte ägnar sig åt svartarbete eller skattefusk.

– Nu måste alla kort upp på bordet, säger Håkan Jörnehed i ett pressmeddelande.

Vita jobb-modellen

Vita Jobb innebär att den upphandlande myndigheten ställer krav på att huvudentreprenören skall som tillkommande kontraktsvillkor svara för att sociala villkor enligt särskilt utvalda bestämmelser i för arbetet tillämpligt kollektivavtal tillämpas under upphandlingen. Upphandlaren kräver alltså inte att leverantören skall ha tecknat kollektivavtal eller tillämpa alla kollektivavtalets bestämmelser, endast utvalda delar som är förenliga med upphandlingslagstiftningen möjlighet att kräva sociala villkor vid offentlig upphandling.

Källa: LO, avtalsinformation.nu

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.