Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

En dömd efter dödsolycka i Värtan

Publicerad: 21 februari 2020, 13:11

Fem år efter dödsolyckan vid Fortums värmeverksbygge i Värtahamnen 2014 har dom fallit i målet, uppger Arbetet.


Det var den 4 november 2014 som två polska specialistmontörer som arbetade på projektet förolyckades. De träffades av en nedfallande 40 ton tung modul när de gjorde arbeten från en skylift.  De omkomna männen var anställda hos pannentreprenören Andritz underentreprenörer HPR respektive Remak Krak. De var födda 1977 och 1983. En tredje man skadades allvarligt.

LÄS MER: Två år senare förblir dödsolyckorna outredda

Händelsen har utretts av Fortum, Andritz, Arbetsmiljöverket och Polisen i Sverige, men för cirka två år sedan flyttades den juridiska processen över till Polen och i veckan föll domen. Enligt tidningen Arbetet som har läst domen har nu en anställd vid ett av de polska företagen dömts skyldig till brott mot bygglagen. Han har med uppsåt gjort sig skyldig till brott genoma att ha utfört byggritningar utan att ha lämpliga yrkeskvalifikationer för detta eller erforderlig yrkescertifiering, skriver Arbetet.

LÄS MER: Åtal för dödsolyckor dröjer

Han döms till 200 dagsböter à 40 zloty, ungefär motsvarande 18 000 kronor. Han ska även stå för rättegångskostnaderna.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.