Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Enkelt att stjäla en fastighet

Publicerad: 26 maj 2008, 12:22

Ditt hus kan utan din vetskap vara kapat. Det som behövs är några förfalskade namnteckningar och kunskaper om hur fastighetsöverlåtelser går till. Bedragarna kan sedan låna miljonbelopp på fastigheten.


Rutinerna vid landets inskrivningsmyndigheter är lätta att kringgå. Att förfalska ett köpebrev och med hjälp av detta beställa en ny lagfart på huset är enkelt.

Någon kontroll av namnteckningarna gör inte Inskrivningsmyndigheten, som hanterar fastighetsinformation som lagfarter, inteckningar eller servitut. Med hjälp av lagfarten kan lagbrytarna belåna fastigheten och sedan försvinna med pengarna.

Huskaparna hittar lämpliga offer i fastighetsregistret - äldre personer som har värdefulla fastigheter med liten eller ingen belåning.
Ett mönster är att slå till strax före nyår så att det dröjer minst ett år innan det nya taxeringsbeskedet kommer.

De riktiga ägarna får sedan anlita advokat för att få tillbaka lagfarten. Chanserna är goda att lyckas, men det medför ofta kostnader och en stor portion oro.

Domstolsverket utredde problemet år 2000. Utredningen kom fram till att Kammarkollegiets skadeståndsersättning till de drabbade är lägre än vad det skulle kosta att lägga om rutinerna så att förfalskningar försvåras.

Justitieminister Beatrice Ask slog fast den här bedömningen i april 2006. Men nu har Lantmäteriverket, som 1 juli i år tar över verksamheten från Inskrivningsmyndigheten, fått i uppdrag av regeringen att se över rutinerna, skriver Dagens Nyheter.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.