Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Enstegstätning ska prövas i HD

Publicerad: 5 februari 2014, 08:38

Högsta domstolen har gett prövningstillstånd i ett fall som rör fuktskadeproblem i hus med enstegstätade fasader. Det gäller den uppmärksammade konflikten mellan småhustillverkaren Myresjöhus och några husägare i Svedala.


Ämnen i artikeln:

Myresjöhusfasader

De 34 småhusen i Svedala byggdes under åren 1999–2003. Efter ett tag upptäckte de boende problem med fukt och mögel. Husägarna stämde småhustillverkaren Myresjöhus och husägarna vann i tingsrätten. Men hovrätten ändrade domen till Myresjös fördel.

Hovrätten ansåg att man måste göra en bedömning med hänsyn till de förhållanden som rådde 1999- 2003 och att man inte ska utgå från den kunskap som numera finns om enstegstätade fasader.

Den aktuella fasadkonstruktionen består ytterst av omkring 10 millimeter fasadputs. Innanför putsen ligger 50 millimeter cellplast klistrad direkt på en 9 millimeter kartongklädd gipsskiva. Gipsskivan sitter på en träregelstomme med mellanliggande isolering, träsyllar och plastfolie. Innerst sitter en 13 millimeter tjock gipsskiva.

Nu ska ärendet upp i Högsta domstolen och utgången där lär få stora konsekvenser. Det uppskattas att det finns omkring 20 000 enstegstätade småhus i landet.

Relaterade artiklar

Myresjöhus vann i hovrätten

HD: ”Fel att använda enstegstätade fasader”

Per Hindersson

Ämnen i artikeln:

Myresjöhusfasader

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.