Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Erik Paulsson friad i arenamålet

Publicerad: 14 maj 2012, 09:50

Peab-grundaren Erik Paulsson friades i mutmålet kring arenabygget i Solna. Men förre stadsdirektören Sune Reinhold fälls för mutbrott med villkorlig dom och dagsböter – 105 000 kronor – som påföljd.


Fem av de sex åtalade i mutmålet kring arenabygget i Solna friades i fredags av Solna tingsrätt.

Sune Reinhold döms för mutbrott efter att ha begärt och tagit emot 375 000 kronor i konsultarvode. De pengarna ska han nu, förutom villkorlig dom och böter, betala tillbaka till staten.

Sune Reinhold fick 25 000 kronor i månaden för att vid sidan av sitt arbete som högsta opolitiska tjänsteman i Solna kommun, knäcka extra som konsult åt arenabolaget.

Han fick även en klumpsumma på 375 000 kronor för utfört arbete åt bolaget.

För Peab var målet något av en rysare. Hade Erik Paulsson fällts hade Peab, där Erik Paulsson är en av grundarna och en huvudägare, liksom Febege, där han är ordförande, kunnat stängas ute från alla offentliga upphandlingar.

Men Erik Paulsson friades, liksom de övriga åtalade – Solnas kommunalråd Lars-Erik Salminen, Peabs tidgare vice vd Anders Elfner, Christian Alexanderssonvd för Swedbank Arena och Arenastaden, och Lennart Daleke, tidigare vd för Arenabolaget.

Erik Paulsson vill inte prata om målet.

– Rättvisa har skipats. Det är allt jag har att säga. Det är ett avslutat kapitel för oss, säger Erik Paulsson.

Upprinnelsen till affären var ett informellt möte i Båstad sommaren 2007 med Sune Reinhold, Lars-Erik Salminen, Erik Paulsson och Anders Elfner. Det var då man beslutade om ersättningsformerna för Sune Reinhold.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.