Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Erik Paulssons revansch i Solna

Publicerad: 21 Oktober 2011, 09:24

Det planerade hotellet Quality Hotel Arena i Solna är ett glädjande inslag för Erik Paulsson, ordförande för fastighetsbolaget Fabege. Det byggs på en plats där hans personliga ansvar för turerna kring Nationalarenan ledde till ett åtal för mutbrott.


– Åtalet gäller inte Peab som bolag utan är riktat mot mig personligen. Jag tycker det är tråkigt men har absolut ingenting att dölja, säger Erik Paulsson till tidningen Byggindustrin.

Den norske hotellkungen Petter Stordalens nya hotell har ritats av Gert Wingård och får 400 rum. Med sina 90 meter blir det en av de högsta byggnaderna i Stockholmsregionen.

I september år 2013, ska det vara klart för invigning. En strålande glad Erik Paulsson deltog i ceremonin med första spadtaget inför byggstarten av det nya storhotellet.

– Jag har känt Petter Stordalen i 15 år. Första gången vi träffades kom vi efter en halvtimme överens om att bygga två hotell. Och så har det fortsatt, berättade Erik Paulsson för den stora skara av journalister som hade samlats i Arenastaden i Solna.

Anledningen till åtalet är att Erik Paulsson satt i arenabolagets styrelse, anser han själv.

– Det gjorde jag som en tjänst till arenabolaget. En ordinarie styrelsemedlem hade blivit svårt sjuk och då frågade styrelsen mig.

I arenabolaget representerade inte Erik Paulsson Peab utan fastighetsbolaget Fabege. Och trots allt känner han en stor tillförsikt. Hans jurister räknar med att åtalet mot honom inte kommer att hålla.

– Vi gör affärer som tål att granskas ordentligt. Vi gör aldrig något vi behöver skämmas över, säger han till Byggindustrin.

Erik Paulsson tog också tillfället i akt att inför gäster och det stora pressuppbådet prisa Solnas kommunpolitikers vilja att skapa ett exceptionellt centrum för evenemang, sport, konferenser, handel och turism.

– Om 23 månader från och med nu kommer vi att kunna öppna portarna och ta emot de första gästerna. Jag är extra glad att vi har kunnat landa det här projektet.

Petter Stordalen själv sparade inte på superlativ över det nya storhotellet.

– Det här är den nya oljan. När den norska oljan har tagit slut är det turistindustrin som kommer att skapa välstånd, sade han.

Han lovade att Quality Hotel Arena ska bli ”norra Europas fetaste mötesplats” och kommenterade den pågående finanskrisen med att olika typer av kriser och recessioner kommer vart femte år men att turistindustrin består.

Investeringen i det nya arenahotellet handlar om drygt en miljard kronor. Men ytterligare fyra miljarder kommer att investeras av Stordalens bolag tillsammans med norska fastighetsutvecklaren Pasab de närmaste åren.

Anders Buchard, projektansvarig från Pasab, menar att man fick uppdraget att utveckla projektet i Solna på grund av sin långa erfarenhet av stora hotellprojekt.

– Bostäder och lokaler är enkla ur detta perspektiv. Man byter kanske hyresgäster vart femte år. I ett 400-rumshotell är produkten annorlunda. Varje rum ska säljas varje dag. Det ställer stora krav, säger Anders Buchard.

Arkitekten Gert Wingård berättade hur han inspirerats av fotbollsmiljön.

– Huset blir unikt med sina 400 runda fönster. Jag tänkte på hur jag ville ge en boll till varje gäst, säger han.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.