Brott & straff
Etikforum ersätter Etiska rådet – fokuserar på proaktiv verksamhet
Publicerad: 8 november 2022, 09:03
Svensk Byggtjänsts vd Kajsa Hessel vill ge branschens nya Etikforum ett bredare uppdrag än föregångaren Etiska rådet. Företagets hållbarhetschef Maria Hernroth ska leda verksamheten. Foto: Svensk Byggtjänst
Nu får Svensk Byggtjänst förtroendet att ta över det tidigare Etiska rådets uppgifter. Från och med nästa år blir Etikforum det nya navet för samhällsbyggarnas etiska frågor.
Ämnen i artikeln:
SvepetKajsa HesselSvensk ByggtjänstbyggfuskbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationArbetsmiljöbrottarbetsrättLasI Svensk Byggtjänsts färska rapport ”863 röster om hållbarhet” lyfts fram hur viktiga etiska spörsmål är för investerare, banker och försäkringsbolag medan etik inte alls rankas lika högt av de tillfrågade byggaktörerna.
När nu Svensk Byggtjänst kommer ansvara för verksamheten i nya Etikforum ska det glappet överbryggas, enligt Kajsa Hessel, vd på Svensk Byggtjänst.
– Det är anmärkningsvärt att finansmarknadens aktörer ser frågan om etik och antikorruption som mycket mer angelägen än samhällsbyggnadssektorns aktörer. För investerare är krav på social hållbarhet en nödvändighet, medan producerande företag inte prioriterar den lika högt, säger hon.
Mer konkret, hur ska det gå till att lyfta det här arbetet?
– Etiska rådet har historiskt varit ett forum som satt upp gemensamma etiska regler i byggbranschen och som hanterat och bedömt anmälningar om att den inte följs. Sedan 2018 har rådet successivt stöps om och med nya etikforum går vi helt ifrån den modellen och vill agera proaktivt i stället för reaktivt, säger Kajsa Hessel.
Så när etikforum drar igång 2023 ska verksamheten inledningsvis vila på tre ben.
Det första är en bank av goda exempel om hur företag jobbar med de här frågorna. Det kan handla om allt från antikorruption till mångfald och inkludering. Beskrivningar samlas på en hemsida som ska vara levande och hela tiden uppdateras.
Läs även: Reformer för 40 miljarder i höstbudgeten
Det andra är en E-utbildning om etik i byggbranschen. Den ska vara gratis och vem som helst ska kunna delta och få fördjupad insikt om de här frågorna och vad som krävs föra att verka efter en tydlig etisk kompass.
Slutligen ska Etiska rådets tidigare regler uppdateras, vilket inte gjorts på flera år. Och när det inte längre kommer att handla om regler där ett etiskt råd bedömer efterlevnaden, handlar det nu snarare om riktlinjer.
Ytterligare en grundbult i verksamheten kommer vara ÖMK, Överenskommelse mot Mutor och Korruption, som tagits fram av branschorganisationer och de största bolagen i sektorn. ÖMK undertecknades 2015 i syfte att säkerställa ett gemensamt synsätt och ett etiskt förhållningssätt mellan beställare och leverantörer. Svensk Byggtjänst tar över förvaltningen av avtalet.
Mycket fokus på antikorruption här, men vilka andra hållbarhetsfrågor hamnar på Etikforums bord?
– Det kommer att handla om antikorruption och sund konkurrens i första hand, men det är i dialog med sektorn som omfattningen kommer att sättas. Jag skulle gärna se att mångfald, inkludering och jämställdhet är frågor som tas med, där har byggbranschen stor förbättringspotential. Det gäller till exempel skadliga delar av machokulturen där det finns en hel del att ta tag i, säger Kajsa Hessel.
När Etikforum nu blir en del av Svensk Byggtjänst ska verksamheten ledas av företagets hållbarhetschef Maria Hernroth. En styrgrupp med representanter för Svensk Byggtjänsts ägare knyts till Etikforum. Till forumet kommer även en referensgrupp med personer som arbetar mer operativt med etikfrågor i samhällsbyggnadssektorn.
Etikform nya styrgrupp
• Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige
• Anders Person tf förbundsdirektör Innovationsföretagen
• Anna Ryberg Ågren, vd Byggmaterialindustrierna
• Britta Permats, vd Svensk Ventilation
• Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
• Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong
• Ola Månsson, vd Installatörsföretagen
• Pontus Sjöstrand, vd Måleriföretagen
• Tommy Lenberg, vd Byggherrarna.
– Referensgruppen är ännu inte formad. Och jag tar gärna tillfället i akt att uppmana personer med stort intresse för de här frågorna att höra av sig till oss.
Den här uppgraderingen av Etiska Rådet och omstöpningen till ett Etikforum kräver förstås resurser. Jobbet ska göras och de som gör det ska få betalt. De första tre åren går branschen in med sammanlagt tre miljoner kronor. Pengarna kommer från Svensk Byggtjänst och organisationerna som tar plats i styrgruppen.
– Vi kommer inte att ha andra intäktskällor. Det här är ett viktigt arbete och nyttig information, men vi tror inte att det finns en vilja att betala för den i nuläget. Sedan får vi utvärdera det här efter tre år, säger Kajsa Hessel.