Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Etiska Rådet klandrar Sandbäckens Rör

Publicerad: 29 augusti 2016, 12:39

Etiska Rådets ordförande Leif Stridh.

Foto: Privat

Installatörsföretaget Imtech (numera Assemblin) anmälde till Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd det konkurrerande bolaget Sandbäckens Rör i samband med att detta bolag etablerade sig på en ny marknad.


Mot bakgrund av att en av Sandbäckens Rörs ledande befattningshavare tidigare hade en anställning som chef i Imtech i den aktuella regionen anser Etiska Rådets styrelse att det är olämpligt att använda en kamratrelation med en tjänsteman i Imtech, den tidigare arbetsgivaren, för att få ut konkurrenskänslig information.

Etiska Rådet, med ordförande Leif Stridh i spetsen, betonar att om det handlar om två befattningshavare på konkurrerande företag så gäller det att vara extra försiktig om man också är vänner.

Mot bakgrund av den ledande befattningen i Sandbäckens Rör betonar Etiska Rådet att agerandet dessutom strider mot de etiska reglernas krav på sund konkurrens.

Till stöd för sitt beslut hade Etiska Rådet tillgång till mailkonversationen mellan de två befattningshavarna i Sandbäckens Rör och Imtech.

Ett pressmeddelande på Sandbäckens Rörs hemsida som handlade om den kommande anställningen av ny vd innan denne har avslutat sin fortfarande anställning betecknar Etiska Rådet som olämpligt trots att det finns ett befogat intresse att snabbt informera om nya befattningshavare. Men i och med att samma pressmeddelande tydligt angav just detta – att personerna ännu inte tillträtt – lämnar Etiska Rådet anmälan i denna del utan bifall.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.