Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Fair Play Bygg fick en intensiv start

Publicerad: 30 juni 2016, 12:19

"Vi har redan fått in ett 60-tal tips på oegentligheter och svartjobb sedan starten i februari. Efter att ha bearbetat 30 av dessa har vi överlämnat 26 till berörda myndigheter", säger Peringvar Östblom, som tillsammans med Peter Leander arbetar med projektet Fair Play Bygg som på det sättet kan summera sitt första kvartal.


Det är Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland som tillsammans och i lika delar finansierar Fair Play Bygg under tre år.

Det uttalade målet att samla in och bearbeta information om  svartjobb och oegentligheter på Stockholmsmarknaden och Gotland, verksamheter som annars riskerar att gå under myndigheternas radar.

Metoden är att via den egna hemsidan eller telefon göra det lätt att anmäla iakttagelser och sakförhållanden någon upptäcker, kanske i närheten av den egna arbetsplatsen eller i kvarteren där man bor.

– Fair Play Bygg garanterar full sekretess, säger Peringvar Östblom, tidigare säkerhetschef på Svenskt Näringsliv som bearbetar de inkomna misstankarna i samarbete med Peter Leander, grävande journalist med bland annat en bakgrund från Byggnadsarbetaren.

Alla tips hanteras i enlighet med personuppgiftslagen, PUL, och det går att lämna tips och uppgifter anonymt

– Men vi ser helst att uppgiftslämnaren lämnar kontaktinformation så att vi kan följa upp och komplettera informationen. Vi röjer aldrig en källa. Kontaktinformationen stannar hos oss. Det är alltså inte samma sak som att göra en polisanmälan, betonar Peringvar Östblom.

Inte heller Stockholms BF eller Byggnads får tillgång till uppgifter som Fair Play Bygg får. Projektet är helt fristående i sitt arbete.

– Vi värderar informationen vi får, vi vidareutvecklar och förpackar den så att de ärenden som överlämnas till myndigheter som polisen, Ekobrottsmyndigheten eller Skatteverket har substans och gör det möjligt för dom att agera.

Tipsen rör ofta pågående fusk som svartjobb, arbetsgivaravgifter, organiserad svart arbetskraft, skattefusk eller att folk saknar arbetstillstånd.

Men hemsidan listar även mutor, utpressning och bedrägerier, allvarliga brottsbalksbrott med höga straffvärden när de når domstolarna.

Det är vanligt att svartjobb maskeras genom att blandas med vita jobb, konstaterar Fair Play Bygg efter de första intensiva månadernas utredande.

– Man levererar fem arbetare över helgen, varav någon jobbar vitt och resten svart.

En uppgift för Fair Play Bygg är att försöka få fram hur pengarna i dessa projekt hanteras. Förutsättningen för svarta löner ut är tillgång till svarta pengar. Var är det troligt att de kommer ifrån?

– Men vi har också sett exempel på ren skär människohandel. Någon kör arbetarna mellan lagerlokalen där de bor och bygg arbetsplatsen och tillbaka. Man ser hur någon alltid håller uppsikt över svartjobbarna. En av Fair Play Byggs informatörer beskriver hur ” landsortskillar från öststaterna” tas till Sverige för långa dagar med 25 till 50 kronor i timmen.

En stor kundgrupp är villaägare. Det handlar inte sällan om intensiva helgjobb.

– Men vi har även hittat ett hyfsat känt företag med uppdrag åt ett stort byggföretag, säger Peringvar Östblom.

Det som förvånar Fair Play Bygg är att det sker så öppet.

– Jag såg inpasseringen med hjälp av ID06 vid ett stort bygge under 20 minuter. Det var uppenbart att ingen känner oro, säger Peter Leander.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.