Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Fair Play Bygg – ska bearbeta tips om fusk i Stockholm

Publicerad: 16 mars 2016, 08:39

Konkurrensen på byggmarknaden i Stockholm är skev. Nu går Stockholms bf och Byggnads ihop för att berabeta tips.

Foto: Mattias de Frumerie

Ett nytt samarbetsprojekt mellan Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland ska bearbeta tips om oegentligheter i syfte att rensa upp i branschen.


Projekt Fair Play Bygg startade i februari. Bakgrunden till projektet är att man både på fack och arbetsgivarorganisation i Stockholm under en längre tid har upplevt problem med konkurrenssituationen på byggmarknaden i regionen.

– Det finns ett problem på Stockholms arbetsmarknad och arbetsgivarföretagen ser samma sak – företagen upplever att det inte är någon idé att räkna på jobb för att det inte går ändå, säger Fredrik Sirberg, regionsekreterare på Byggnads Stockholm-Gotland.

Idén kläcktes för ett antal år sedan av Jens Hoffmann, vd på Byggföretaget Dipart, som då satt i styrelsen för Stockholms byggmästareförening. Eftersom fack och arbetegivarorgansiation på byggsidan såg samma sak så tänkte de att varför inte försöka göra någon gemensamt för att komma till rätta med problemet.

– Våra medlemmar ser att de blir utkonkurrerade av företag som inte gör rätt för sig avseende skatter och avgifter och gentemot sina anställda, säger Elisabeth Martin, vd för Stockholms Byggmästareförening.

För ungefär ett år sedan hölls en extra föreningsstämma i Stockholms byggmästareförening där man beslutade att ge projektet pengar. Sedan dess har man arbetat med att ta fram formerna för projektet.

Projektet Fair Play Bygg löper under tre år och finansieras till lika delar av Stockholms byggmästareförening och Byggnads. Via en hemsida kan den som misstänker brott nu tipsa utredarna.

– Syftet med det hela är att städa upp i byggbranschen genom att ta emot tips om oegentligheter som mutor och svartarbetskraft till exempel och att utreda dem, säger Peringvar, som är en av två projektledare i projekt Fair Play.

Alla tips som kommer in till Fair Play Bygg kommer att värderas av de båda projektledarna.

– Vi kommer att undersöka tipsen och se om vi kan stärka misstankarna genom att gå in i öppna källor och på så sätt identifiera företag och personer som eventuellt har begått något fel. Om vi kan styrka misstankarna kommer vi att lämna över tipsen och vår utredning till de myndigheter som berörs, säger Peringvar.

Det har redan kommit in drygt tio tips till Fair Play Bygg som när de har utretts kan lämnas vidare till exempelvis Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Migrationsverket eller Arbetsmiljöverket.

– Allt detta görs under sekretess. Vi får inte reda på vilka företag eller personer som det handlar om, säger Fredrik Sirberg.

Han säger att myndigheterna är försiktigt positiva till satsningen på Fair Play.

– Det är en vinst för dem att få tips som någon kunnig person redan har gått igenom, säger Fredrik Sirberg.

Läs mer på fairplaybygg.se.

Fair Play tar emot tips om pågående:

■ Fusk med arbetsgivaravgifter
■ Mutor
■ Utpressning
■ Svartarbete
■ Organiserad svart arbetskraft
■ Korruption
■ Skattefusk
■ Bedrägerier
■ Medarbetare utan arbetstillstånd

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.