Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Fasadfukt på Raus Vång

Publicerad: 14 augusti 2009, 04:51

Helsingborgshem har upptäckt fukt i fasaderna på sina fastigheter vid Raus Vång. I de drabbade byggnaderna finns totalt 88 lägenheter.


I princip alla byggnader är drabbade, enligt Helsingborgs dagblad.
Husen vid Raus Vång är byggda av NCC med så kallad enstegsfasad. Byggtekniken har gett upphov till problem i andra fastigheter, bland annat det NCC-byggda området Maria Park i Helsingborg.

När enstegsfasaderna började kritiseras bestämde sig Helsingborgshem för att göra stickprov i sina byggnader. De 16 huskroppar som omfattas av proverna stod färdiga så sent som sommaren 2006. Trots att de är så nya har alltså prover visat att fukt redan trängt in i fasaderna.

– Får man in fukt i den här typen av fasad kan det vara väldigt svårt för den att ta sig ut. Om det växer till sig kan det leda till en vandring av ämnen och lukt in i lägenheterna, säger Kerstin Johansson, miljöansvarig på Helsingborgshem, till HD.

De bristande punkterna har framförallt visat sig i anslutningarna till balkongdörrar och fönster.
Då husen är så nybyggda har ännu inte garantierna som ges av byggbolaget NCC löpt ut.
Nu väntar de på ett åtgärdsförslag från NCC. Inom de närmaste veckorna kommer beslut att fattas kring vad som ska göras. Då kommer Helsingborgshem också att gå ut med detaljerad information till alla boende i området.
Ambitionen är att de åtgärder som krävs ska göras under hösten och bli färdiga till årsskiftet.

Gunnar Masthagen, chef på NCC Region Syd, vet inte i dagsläget hur omfattande eller kostsamt projektet kommer att bli men hoppas på att en plan snart kommer att finnas färdig.
– Material ska bytas ut så att det blir helt tätt i alla anslutningar runt fönster och liknande. Vi kommer att åtgärda det som behövs, men inte byta ut hela fasaden, säger Gunnar Masthagen till Helsingborgs dagblad. .
Enligt honom kommer det hela inte att bli mer omfattande än att de boende kan bo kvar i sina hyresrätter under tiden.

För Helsingborgshems del är ett fasadbyte inte uteslutet. De har nu börjat titta över alla sina fastigheter för att se om det finns andra områden där man skulle behöva göra prover.
– Det finns fler fastigheter med liknande fasader men vi har inte börjat göra några fördjupade prover där ännu, säger Kerstin Johansson.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.