Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Fastighetsägarna återkallar EU-anmälan

Publicerad: 13 september 2010, 09:39

Med hänvisning till den lagändring som riksdagen fattade beslut om i juni har Fastighetsägarna beslutat att dra tillbaka sin anmälan om brott mot EU:s statsstödsregler.


Det var 2005 som Fastighetsägarna gjorde anmälan om brott mot EU:s statsstödsregler till EU-kommissionen. Bakgrunden till anmälan var en utredning från revisionsfirman Ernst & Young som visade att kommunerna årligen gav otillåtet stöd till sina kommunala bostadsföretag i mångmiljardklassen. Stödet ska ha inneburit att de kommunala bostadsbolagen kunnnat hålla nere hyrorna på ett sätt som snedvrider konkurrensen gentemot de privata fastighetsföretagen.

Den 22 juni i år fattades beslut i riksdagen om nya villkor för de kommunala bostadsbolagen. Bland annat blir de privata fastighetsägarna en fullvärdig förhandlingspart, självkostnadsprincipen vid hyressättning tas bort, och allmännyttan måste drivas enligt affärsmässiga principer och åläggas marknadsmässiga avkastningskrav. Det senare betyder att kommuner inte längre får stötta sina bostadsbolag på det sätt som legat till grund för EU-anmälan.

Även om inte Fastighetsägarna är nöjda med alla delar i den nya lagstiftningen – bland annat omfattar den inte de ofta stora, och på orten dominerande, kommunala bostadsbolag som drivs i stiftelseform – har organisationens styrelse bedömt att det är rimligt att anmälan återtas.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.