Brott & straff
Fler byggchefer ser korruption – få jobbar för att stoppa den
Publicerad: 30 mars 2021, 12:08
Byggbranschen är hårt drabbad av korruption, men få organisationer har rätt verktyg på plats för att stoppa den. (Bygget på bilden har ingenting med artikeln att göra).
Foto: Mattias de Frumerie
Bygg har sedan länge pekats ut som en av de branscher som är hårdast drabbad av korruption. Trots det är det oftast en icke-fråga på arbetsplatsen. Det visar en ny undersökning från Byggcheferna.
Fler chefer i samhällsbyggnadsbranschen har sett misstänkt korruption under 2020 jämfört med 2019. Det visar en färsk undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Byggcheferna. Under fjolåret uppgav 13 procent av de svarande cheferna att de sett misstänkt korruption. Det är en ökning med fem procent jämfört med 2019. Trots detta, och trots att byggsektorn sedan länge har toppat mutbrottsstatistiken, tycks branschen inte arbeta för att förebygga korruptionen.
LÄS MER: Byggchefen: ”Stadsarkitekten styrde beställarens materialval”
Byggchefernas undersökning visar att sex av tio chefer menar att korruption inte är något man pratar om på jobbet och nära hälften uppger att de saknar en fungerande visselblåsningsfunktion för att anmäla misstankar. Hälften svarar att man mer eller sällan gör riskanalyser för att förebygga korruption.
EXPERTSVAR: Hårfin gräns mellan kundvård och muta
En femtedel av byggcheferna svarar dessutom att de inte kan utesluta att repressalier drabbar de som visselblåser. En kommande lag kan dock komma att ändra på detta. Senare i år föreslås en ny lag införas som gör det brottsligt att på olika sätt straffa en visselblåsare som har flaggat för misstänkt brottslighet i företaget.
EXPERTSVAR: Måttfullhet och öppenhet gäller
”Ett säkert visselblåsningssystem är grunden för ett korruptionsfritt samhälle. Det borde vara en självklart efter årtionden av problem med korruption och ett närmast oändligt antal granskande rapporter. Ändå är det inte det”, skriver Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel, som välkomnar den nya lagen som skyddar visselblåsare, i rapporten.
Sju kriterier för en korruptionsfri företagskultur
1. Policyer, riktlinjer och rutiner finns.
2. Som regel gör man riskanalyser/riskbedömningar inför projekt.
3. På företaget arbetar man aktivt med att kommunicera, informera och träna på vad man har bestämt ska gälla som regelverk.
4. Det finns en fungerande rapporteringskanal vid misstanke om korruption och oegentligheter.
5. Företaget har kontroll över tredjeparter och tar ansvar för att inte bidra till korruption i leverantörskedjan
6. Vid incidenter och misstankar gör företaget uppföljningar.
7. Alla chefer är informerade och agerar enligt policy och riktlinjer. Hela chefsledet står bakom ett antikorrupt beteende.
Källa: Institutet mot mutor